Ce se va întâmpla la un cutremur mai puternic? ISU: Trei din patru români vor fi afectați

cutremur în românia
Sursa: INFP

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a anunțat că nu s-au produs pagube importante în urma seismului de azi-noapte, iar Centrul Istoric al Capitalei a rezistat cutremurului de 5,6 grade.

Seismul s-a produs în zona Vrancea, la o adâncime de 112,3 kilometri, anunţă Institutul Naţional de Fizică a Pământului, și a fost simțit pe îtreg teritoriul României, dar și în Republica Moldova.

Potrivit proiectului de consolidare al ISU, în cazul unui seism mai puternic, trei sferturi dintre români vor fi afectați. Infrastructura nu este pregătită pentru un seism puternic, în timp ce dotările cu echipamente pentru misiuni de salvare-căutare sunt slabe sau lipsesc.

„Riscul de producere a unui cutremur major se menține, iar în zonele care pot fi afectate de acesta locuiește 75% din populația României și există importante elemente de infrastructură critică”, se precizează în document, care menționează că seismul din 4 martie 1977 a provocat 1.570 de morți, peste 11.300 de rănoți și prăbușirea a aproape 33.000 de locuințe.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a precizat, în urmă cu câteva luni, că un seism major ar avea un impact dezastruos în Capitală.

„Din punctul nostru de vedere impactul în Bucureşti o să fie rău, adică o să avem victime, o să avem decedaţi, o să avem răniţi, o să avem mai multe clădiri căzute – asta nimeni nu ascunde şi se ştie şi din cauza asta insistăm pe luarea unor măsuri cât mai rapide pe partea de prevenire”, a spunea Raed Arafat.

În București sunt 773 de clădiri cu risc seismic, 183 fiind încadrate în clasa 1, care prezintă pericol public.

Cutremur mare în România în această noapte. Ce magnitudine a avut