Ce se întâmplă cu Casa Regală? Dragnea și Tăriceanu îi schimbă statutul

Principesa Margareta sursa foto: Facebook
Principesa Margareta sursa foto: Facebook

O propunere legislativă a liderilor PSD și ALDE prevede recunoașterea Casei Regale ca persoană juridică de drept privat și acordarea statutului de utilitate publică.

Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, și Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, au fost cei care au depus la Parlament inițiativa legislativă pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale a României.

Mai mult, proiectul legislativ propune recunoaşterea poziţiei de Şef al Casei Regale a României, ca poziţie onorifică, similară cu cea a unui fost şef de stat. Aceste prevederi permit finanțarea Casei Regale de la bugetul de stat.

Astfel, principesa Margareta și soțul ei ar urma să beneficieze de o locuință gratuită, o indemnizație lunară, mașina și paza permanentă asigurate de SPP. De aceste privilegii se bucură, în prezent, regele Mihai, care a fost șeful statului.

„Casa Regală a României este o instituţie istorică, păstrătoare a tradiţiilor naţionale şi a valorilor statului român. Timp de aproape 100 de ani, Casa Regală a României a asigurat echilibrul politic în România, a contribuit decisiv la formarea României Mari şi la modernizarea statului român. După al Doilea Război Mondial, instaurarea unui regim totalitar în România a fost realizată printr-o veritabilă lovitură de stat care i-a forţat să plece în exil pe Majestatea sa Regele Mihai şi pe membrii Casei Regale. Timp de aproape 50 de ani, regimul comunist a făcut tot ce i-a stat în puteri să îi facă uitaţi, dar nu a reuşit, după cum o arată ataşamentul românilor faţă de Casa Regală. După 1989, s-a început procesul de a reda Casei Regale rolul pe care îl merită şi de care România are nevoie. În pofida unor paşi importanţi, în prezent Casa Regală a României nu are personalitatea juridică de sine stătătoare, ceea ce produce mari inconveniente, nu numai sieşi, ci şi instituţiilor publice cu care intră în parteneriat”, și-au motivat inițiativa Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea.

Starea de sănătate a regelui Mihai (96 de ani) s-a agravat în ultima perioadă, iar scandalul care l-a avut în rolul principal pe fostul principe Nicolae nu a ajutat Casa Regală în această perioadă dificilă.

Proiectul legislativ trebuie aprobat de Parlament, iar el ar putea duce la moștenirea Palatului Elisabeta de către principesa Margareta.

2 COMENTARII

  1. Regele Mihai I de Romania poate fi asimilat ca fost sef de stat dar nu si membrii familie sale, care nu cred ca au indeplinit vreodata vreo functie in slujba statului roman !

  2. Imi cer scuze pentru cele scrise mai sus, e clar sa sunt neinformat si nu am habar ce imi iese pe gura!
    Ce am vrut sa spun de fapt este:
    Multumim deciziei PSD+ALE de a acorda aceasta onaore casei regale, aceasta ar fi trebui sa fie instituita pe termen nelimitat casei rgale ca si institutie.
    Regele a adus multa stabilitate romanei si romanilor in general!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.