Ce sancțiuni riscă România dacă nu acceptă cota de refugiați impusă de UE

Dacă nu va accepta cotele obligatorii de refugiați, impuse de Uniunea Europeană, România riscă să primească sancțiuni de 3 milioane de euro, a anunțat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, relatează stirileprotv.ro.

„Există o idee în planul înaintat ieri, că statele care nu pot prelua momentan refugiați pe teritoriul lor din motive obiective vor plăti o sancțiune de 0,002% din PIB, dar și acest lucru este discutat și negociat”, a declarat Aurescu.

Prin urmare, România ar fi obligată să plătească 3 miloane de euro dacă autoritățile nu vor dori să accepte cotele de refugiați calculate de UE.

Ieri, Comisia Europeană a anunțat că România va trebui să preia, în total, 6.351 de refugiați, dintre care 4.646 fac parte din cei 120.000 de noi refugiați aflați în Italia, Grecia și Ungaria, iar restul de 1.705 reprezintă prima cotă de imigranți distribuită României.

Președintele Klaus Iohannis a declarat ieri că România se va opune condițiilor impuse de UE: „Am luat act cu oarece nemulțumire de acest proiect prezentat în Parlamentul European, faptul că din partea Comisiei s-a lucrat pe un proiect destul de birocratic care a fost prezentat. După părerea mea nu va duce spre o soluționare. Oricum avem de-a face cu un proiect care prevede și detalii care poate n-ar fi fost necesare în această fază a numărului de imigranți care vor putea fi repartizați în diferite state. Luni, în 14 septembrie, se va reuni în ședință extraordinară Consiliul JAI, unde se va lua în discuție această chestiune. Din partea României va participa ministrul de Interne, cu care am avut o discuție în această dimineață, iar mandatul ministrului de Interne la conferința JAI este să nu declare adeziunea noastră pentru cotele obligatorii”.

„Aici nu vorbim de cifre. E vorba de oameni și nu de piese care trebuie numărate, vorbim de imigranții care vin în Europa. În al doilea rând, vorbim de o solidaritate pe care Romania și-a declarat-o nu doar prin vorbe, ci și prin oferte de a primi un număr mare pentru noi de refugiați. Nu considerăm că este o soluție și nu cred că este oportun să vorbim de cote obligatorii calculate într-un mod foarte birocratic, contabilicește aș putea spune, fără a consulta statele membre”, a mai spus Iohannis, potrivit stirileprotv.ro.

Anterior, el declarase că România nu poate primi mai mult de 1.785 de refugiați, iar premierul Victor Ponta anunțase la rândul său că România are capacitatea de a prelua maximum 1.500 de refugiați.

Mandatul ministrului de Interne Gabriel Oprea la Consiliul JAI, care se va reuni în 14 septembrie, este să nu declare adeziunea României pentru cotele obligatorii de imigranți impuse de UE.

Recomandările editorilor GreatNews:

De ce acceptă Germania sute de mii de refugiați?
Fotografiile emoționante care i-au adus o avere unui refugiat sirian
Muncește și călătorește în locuri exotice. Joburi și pentru cupluri