Ce salarii sunt în Canada. Secretele emigrării pe care trebuie să le știi

FOTO: Pixabay.com
FOTO: Pixabay.com

Sunt foarte mulți români care se gândesc să emigreze în Canada. Una dintre primele întrebări este ce salarii sunt în Canada? Salariul minim pe economie este aproximativ 10 – 11 dolari pe oră.

După plata taxelor, venitul net este în jur de 1.400 de dolari pe lună. Cu acești bani, îți poți permite să plătești chiria, mâncarea și poate asigurarea mașinii.

Însă situația se poate schimba dacă mergi ca profesionist în Canada. Ce salarii sunt în Canada pentru ingineri, de exemplu? Potrivit blogului Expat în Canada, un inginer sau cel puțin un tehnician în Canada poate câștiga undeva la aproximativ 3.500 de dolari pe lună. Însă, același bloger spune că astfel de job-uri „nu sunt foarte ușor de obținut nici măcar pentru unii canadieni care termină școli în țara lor”.

„Pentru un imigrant este însă și mai greu. Poate că acesta trebuie să-și refacă studii, care înseamnă bani în plus pentru că școlile nu sunt ieftine, poate că nivelul limbii trebuie îmbunătățit astfel încât să facă față terminologiei specifice, și poate că trebuie să-și câștige câteva cunoștințe în domeniul de calificare astfel încât networking-ul să funcționeze în favoarea lui”, mai spune blogger-ul.

Un român care trăiește în Vancouver de peste 10 ani în Canada, povestea în urmă cu cinci ani, pentru Zf.ro, că are un venit lunar de circa 3.500 de euro lucrând ca însoțitor de bord la compania aeriană Air Transat.

Radu, un alt român, care locuiește în provincia British Columbia, scria pe forumul site-ului vancouver.ro, că îi place să trăiască în Canada, iar salariul mediu pe economie pe care îl câștigă îi permite să trăiască decent, „ceea ce nu se întâmplă în România”.

Ce salarii sunt în Canada și ce șanse de imigrare ai în funcție de studii

Iuliana Dună, consultant canadian de emigrare, stabilită de peste 10 ani în această țară, spune că sistemul de selecție și integrare a imigranților este unul dintre cele mai performante din lume și fiecare provincie își recrutează imigranții cu competențe profesionale specifice economiei locale.

„Sunt numeroase programe federale, în special cele destinate muncitorilor calificaţi dar şi celor cu studii superioare. În momentul de faţă este destul de dificil să emigrezi ca persoană cu studii superioare, pentru că programul este bazat pe puncte. Ca să te califici, momentan, trebuie să ai în jur de 400 de puncte.

Majoritatea au cel mult 300. Punctajul este acordat în funcţie de vârstă, educaţie, experienţă, cunoaşterea limbii engleze sau existenţa unor rude aflate deja în Canada. Apoi evident putem vorbi de programele destinate investitorilor, de reîntregire a familiei, a persoanelor cu contracte de muncă în Canada sau de exemplu, ca bone”, a explicat Iuliana Dună într-un interviu pentru Adevărul.

Ce salarii sunt în Canada? De câți bani ai nevoie ca să trăiești decent

Iuliana Dună spune că îți trebuie undeva pe la 90.000 de dolari canadieni pe an dacă vrei să trăiești decent cu familie cu 2-3 copii.

„Gândiţi-vă că numai grădiniţa costă în jur de 700-1.000 de dolari pe lună pentru un copil. Desigur trebuie să va găsiţi întâi unde să locuiţi. Chiria pentru un apartament poate ajunge la 1.200 dolari pe lună sau mai mult. Este necesar să aveţi o maşină ca să vă deplasaţi.

Distanţele sunt mari şi sistemul de transport în comun nu este cel mai important pentru canadieni, deşi acestea circulă după un orar foarte riguros. Mai sunt şi alte cheltuieli pe care trebuie să le consideraţi (hrană, îmbrăcăminte, telefon).

Toate acestea ridică cheltuielile lunare la 3-4.000 de dolari pentru o familie, venit pe care trebuie să-l aveţi asigurat până la găsirea unui loc de muncă”, a mai spus consultantul de emigrare, pentru Adevărul.

FOTO: Pixabay.com