Ce salarii se câștigă în IT. Care este cea mai mare dilemă din această industrie

FOTO: geralt/Pixabay.com
FOTO: geralt/Pixabay.com

Peste jumătate dintre cei care lucrează în IT cred că la concurență sunt job-uri mai bine plătite, arată „Barometrul pieţei resurselor umane IT&C – Cum reuşesc companiile din industria IT&C să-şi motiveze angajaţii?”, realizat de NNC Services. Ce salarii se câștigă în IT? Potrivit statisticilor, salariul mediu net lunar este de 6.437 de lei.

Studiul relevă faptul că industria IT&C se confruntă cu mari provocări de disponibilitate şi retenţie a forţei de muncă, în condiţiile în care peste 55% dintre angajaţi consideră că ar primi mai mulţi bani pentru acelaşi post în cadrul altor companii concurente şi doar 33,4% cred că sunt remuneraţi corespunzător cu posibilităţile firmei şi mai mult decât ar fi fost plătiţi în alte companii.

„Peste o sută de mii de persoane lucrează în prezent în acest sector, avantajele fiscale şi costurile relativ reduse cu forţa de muncă generând o creştere de 75% a numărului de angajaţi în doar şase ani. Cu toate acestea, industria IT&C se confruntă cu mari provocări de disponibilitate şi retenţie a forţei de muncă”, se precizează în barometru.

Ce salarii se câștigă în IT și cât stau angajații într-o companie

În sectorul IT, 78,9% dintre angajați au între 20 și 34 de ani. De asemenea, 19,8% au între 35 și 49 de ani și doar 1,3% au peste 50 de ani.

Angajaţii generaţiei Millennials (20 – 34 de ani) petrec între 0 şi 3 ani într-o companie, nevoia de stabilitate nefiind prioritară pentru aceştia. Începând cu vârsta de 40 de ani, angajaţii sunt mai predispuşi să rămână la un loc de muncă pentru mai mult timp.

Tinerii nu sunt interesați doar de ce salarii se câștigă în IT

Deşi există şi alţi factori de natură să influenţeze retenţia angajaţilor în companii, factorul financiar rămâne o variabilă decisivă. 88,1% dintre angajaţi ar fi determinaţi să-și schimbe locul de muncă dacă veniturile lunare ar fi mai mari decât cele actuale. Însă nu toți sunt interesați doar de ce salarii se câștigă în IT. Beneficiile salariale nu sunt singurele care influenţează satisfacţia IT-iştilor.

Atmosfera de la locul de muncă este, conform rezultatelor, un factor foarte apreciat de angajaţi, la fel ca şi oportunităţile de avansare în carieră, atractivitatea proiectelor în care sunt implicaţi sau relaţia cu managerul direct. Locuri mai puţin importante, dar nu de neglijat, ocupă cultura organizaţională a companiei, beneficiile financiare extra-salariale, programele de training, flexibilitatea programului sau numărul de zile de concediu.

FOTO: geralt/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.