Ce salarii au primarii de la oraș, în România. Suma a crescut furtunos la 1 ianuarie

adrian dobre primar ploiesti salariu
Adrian Dobre, primarul din Ploiești. Foto: youtube.com

Primarii au în mâini pârghiile necesare pentru a-și crește destul de mult salariile primite lunar, arată jurnaliștii unui ziar local, care exemplifică prin prezentarea sumei câștigate de primarul din orașul lor.

Salariile persoanelor din administrația publică se calculează înmulțind salariul de bază cu coeficientul corespunzător funcției ocupate. De la 1 ianuarie, acest salariu de bază a crescut de la 1.450 la 1.900 de lei, iar coeficientul ridicat al unor persoane ca primarul sau viceprimarul au făcut ca veniturile să le crească destul de mult.

Altfel, primarul orașului Ploiești, Adrian Dobre, care are coeficient 9, câștiga în 2017 suma de 13.050 de lei, iar viceprimarii, cu coeficient 8, câștigau 11.600 de lei. De la 1 ianuarie, însă, suma brută a crescut la 17.100 de lei pentru primar și la 15.200 de lei pentru viceprimari.

Primarul a lăsat doar unele salarii să crească

Potrivit jurnaliștilor de la ph-online.ro, primarul Dobre încasează suplimentar 25% din salariu, ca indemnizație pentru implementarea proiectelor cu fonduri europene. Astfel, salariul său brut este de 20.363 de lei (adică aproximativ 12.000 de lei net). Este un salariu în media plăților din UE acordate primarilor, dar de peste 5 ori mai mare decât salariul mediu din Prahova, de exemplu (circa 2200 de lei net este salariul mediu în acest județ).

Bizar este însă că, potrivit aceleiași surse, primarul Dobre a întocmit în luna decembrie un proiect de hotărâre (care a și fost votat) prin care modifică coeficienții salariilor funcționarilor publici. Numai că prin proiectul din decembrie au fost modificați toți coeficienții cu excepția celor aplicați primarului, viceprimarilor și administratorului public.

Cât câștigă primarii în Europa. În Franța, nu există primari ”de meserie”

În general, salariile primarilor din Europa sunt calculate în funcție de mărimea localităților pe care le administrează. Anii trecuți, a făcut furori în presă cazul lui Stéphane Delpeyrat, primarul unui sat din Franța care a decis să își înjumătățească salariul și să diminueze și veniturile viceprimarilor săi pentru a face economii de 10.000 de euro la bugetul anual al satului. Cum bugetul pe întreg anul era de 300.000 de euro, suma economisită nu este chiar simbolică.

La acel moment, primarul francez câștiga 800 de euro, iar el a decis să reducă suma la jumătate: 400 de euro. În Franța, salariile primarilor sunt mai degrabă venituri care să acopere cheltuielile pe care le implică slujba, nu un venit în adevăratul sens al cuvântului. Delpeyrat, de exemplu, își câștigă existența din slujba de profesor pe care o are la un institut de studii politice și din ipostaza de membru al unui consiliu regional.

Topul celor mai bine plătiți primari

În Europa, există însă și primari cu salarii foarte mari. Potrivit Wikipedia, primarul Vienei, de exemplu, este al doilea cel mai bine plătit primar din lume, realizând anual, din salarii, venituri de 258.000 de dolari. Doar primarul din San Francisco încasează mai mult, 364.815 de dolari din salarii.

Clasamentul celor mai mari câștiguri din slujba de primar este completat de edilii din Tokyo, Houston, Londra, Los Angeles, Helsinki, New York, Chicago, Stockholm, Oslo, Calgary și Singapore. În Londra, Helsinki, Stockholm și Oslo primarii câștigă între 207.000 și 229.000 de dolari pe an.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.