S-a schimbat ceva după Colectiv? Evenimentele live rămân într-o zonă gri a legii

Tragedia de la clubul Colectiv a tras un puternic semnal de alarmă asupra problemelor care pot izbucni la un eveniment live, însă industria de profil încă nu dispune de un cadru stabil de reglementări.

Incendiul care a curmat zeci de vieți a dus la formarea primei asociații de promoteri din România, AROC, al cărei președinte este Codruța Vulcu, fondatoarea Artmania.

Într-un interviu acordat Pollstar, Vulcu spune: ”Ne luptăm pentru schimbare și pentru clarificarea legii în privința siguranței, taxării și politicilor culturale. Vorbind cu autoritățile statului, mi-am dat seama că doar discuția cu asociația noastră nu este suficientă. Avem nevoie de o dezbatere publică”.

Cadrul legal actual pentru evenimentele live din România a fost stabilit în 1990, la scurt timp după Revoluție. A fost implementat cu gândul la protestele masive din acea vreme, restricționând, printre altele, vânzarea de alcool.

Legea este depășită, iar promotorii, cât și poliția, pompierii și toți cei implicați într-un astfel de eveniment într-o poziție foarte dificilă.

”Ești mereu într-o zonă gri din punct de vedere al legii”, mărturisește Codruța Vulcu, explicând: ”De exemplu, pe baza acestei legi, nu poți organiza evenimente după ora 23:00. Păi, festivalurile în aer liber țin și 24 de ore. Nu se ține cont de lege, însă dacă se întâmplă ceva, trebuie să explici la tribunal de ce nu ai oprit evenimentul până la ora 11 noaptea”.

De asemenea, nu se pot primi autorizații pentru comercializarea băuturilor alcoolice la concerte sau festivaluri, aceasta fiind interzisă prin lege și la evenimentele sportive.

”Toată lumea înțelege că legea este depășită, însă nimeni nu îți poate acorda aprobare în formă scrisă. Nu există bază legală pentru un astfel de document”, a mai spus Vulcu.

Principala problemă este dialogul cu politicienii. Pentru a afla mai multe despre această situație, citiți acest articol (în limba engleză).

Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.