Ce s-a întâmplat în Suedia? Donald Trump, ridiculizat de nordici pentru o declarație bizară

Donald Trump nu are un start de mandat strălucit la Casa Albă (Facebook)
Donald Trump nu are un start de mandat strălucit la Casa Albă (Facebook)

Suedezii au reacționat cu confuzie, mânie și umor la o remarcă vagă a președintelui american Donald Trump, care a spus că s-a întâmplat ceva groaznic în țara lor.

Într-un discurs susținut sâmbătă, în Florida, liderul de la Casa Albă a atacat campaniile țărilor europene de acceptare a refugiaților politici, trecând în revistă statele care au fost atacate de teroriști.

”Trebuie să ne menținem țara în siguranță. Când te uiți la ce se întâmplă în Germania, când te uiți la ce s-a întâmplat noaptea trecută în Suedia. În Suedia, cine ar fi crezut?”, a spus Trump, potrivit New York Times.

Suedezii nu au înțeles declarația președintelui american. Nu s-a întâmplat nimic notabil negativ în țara lor vineri sau sâmbătă.

”Suedia? Atac terorist? Ce a fumat președintele Americii?”, a scris fostul premier și ministru de externe suedez Carl Bildt pe Twitter.

”Suedia a acceptat imigranți în număr mare. Acum au probleme pe care nu le credeau posibile”, a mai spus Donald Trump.

Liderul de la Casa Albă a precizat că declarația sa a fost stârnită de o emisiune difuzată de postul Fox News în care se prezenta o creștere a criminalității în țara nordică în ultimii ani.

Suedia are o istorie importantă în ceea ce privește acceptarea refugiaților, de la evrei, la iranieni, somalezi și kurzi, cât și la cetățeni din fosta Yugoslavie.

Suedezii au acordat azil pentru 81.000 de persoane în 2014, numărul crescând la 163.000 în 2015, în timp ce în 2016 au primit 29.000 de refugiați.

Ministrul de externe suedez, Margot Wallstrom, nu a comentat declarațiile, secretara sa pe probleme de presă explicând: ”Este foarte greu să îți dai seama despre ce vorbește Donald Trump”.