Ce oferă angajatorii din România pe lângă salariu. Care sunt cele mai apreciate beneficii  

Beneficii pentru angajați Foto: Shutterstock.com
Beneficii pentru angajați Foto: Shutterstock.com

O companie atractivă pentru candidații capabili oferă pachete de beneficii care să se plieze pe cerințele și nevoile angajaților moderni.

În ultimii ani, pachetele de beneficii extra-salariale au devenit omniprezente în toate ofertele de angajare. Este aproape o regulă nescrisă că angajatorul oferă, pe lângă salariu, și alte beneficii. Mai mult decât atât, multe dintre aceste beneficii sunt avantajoase din punct de vedere fiscal pentru companie. Printre cele mai întâlnite, dar și cele mai apreciate beneficii extra-salariale, se numără:

  • Sume în plus la salariu, dar într-o formă mai avantajoasă pentru angajator

În locul unei măriri salariale, angajatorul poate oferi tichete de masă, o variantă avantajoasă de ambele părți. O altă varianta foarte atractivă și tot mai folosită de companii, mai ales pentru perioada aceasta, de vară, o reprezintă astfel de vouchere de vacanță.

Cu ajutorul lor, se face o economie de 32% la bugetul companiei comparativ cu acordarea aceleiași sume în bani. Este un beneficiu deductibil în totalitate, iar angajatul se poate bucura de vouchere în același mod în care se bucură de un bonus în bani. Voucherele pot fi folosite în România în hoteluri, pensiuni, sate de vacanță, unități de tratament balnear etc. Ele se aseamănă cu tichetele de masa, diferența fiind dată de faptul că sunt folosite la achiziționarea unor servicii turistice. Este limpede că este una dintre cele mai avantajoase forme de răsplătire a angajaților, oferind o vacanță la preț redus pentru angajați, la costuri mici pentru companie.

Astfel de modalități de a răsplăti angajații sunt, de altfel, și printre cele mai folosite în prezent, mai ales în companiile mari. 79% dintre angajații din multinaționale primesc deja vouchere de vacanță de la angajator, arată un studiu realizat de Korn Ferry Hay Group.

  • Asigurările de sănătate la clinicile private, foarte apreciate de salariați

Foarte apreciate și căutate sunt și pachetele de beneficii care cuprind asigurări de sănătate la clinici private. De altfel, dacă ne gândim la faptul că românii au tot mai puțină încredere în sistemul public de sănătate, este limpede de ce aceste asigurări la clinici private sunt tot mai căutate de angajați. Un sondaj citat de România Actualități arată că medicii şi spitalele private din România se află în topul încrederii pacienţilor în componentele sistemului medical, în timp ce spitalele de stat se află pe ultimul loc în acest clasament. Nivelul încrederii în spitalele de stat se situează la 35%.

Dacă luăm în calcul faptul că o consultație la un medic specialist la o clinică privată costă în medie 100 de lei, este ușor să realizăm de ce aceste asigurări private oferite de angajator sunt atât de importante pentru salariat.

  • Abonamente la săli de sport și programe de Wellness

Marile companii știu cât este de greu să menții salariații motivați și să îi păstrezi în companie pentru o durată îndelungată de timp. Așadar, pe lângă beneficiile practice – tichete de masă, de vacanță și asigurări de sănătate – oferă și beneficii care țin de timpul liber și dezvoltarea lor personală. Abonamentele la săli de sport dar și implementarea unor programe Wellness de nutriție, sport și relaxare au devenit în ultimii an foarte populare, mai ales în multinaționale. Cum un angajat fericit este un angajat productiv, în pachetele de beneficii regăsim tot mai des o componentă wellness.

Pe lângă aceste trei tipuri de beneficii, companiile de la noi din țară mai oferă și mașină de serviciu pentru angajații din vânzări și top management, dar și telefoane de serviciu sau tablete și laptopuri. Toate acestea sunt aspecte de luat în calcul, pentru a avea un personal motivat și eficient.

Sursa foto: Shutterstock

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.