Ce medicamente dispar de pe piața din România

farmacii boldești-scăeni
Foto: Pixabay

După scandalul imunoglobulinei, Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice (APMGR) atrage atenția că mii de medicamente ieftine sunt în pericol să dispară de pe piață în perioada următoare.

Printre medicamentele care nu vor mai fi produse sau vor fi delistate sunt multe substanțe esențiale în tratamentul cancerului, al afecțiunilor neurologice, cardiovasculare sau gastrointestinale.

Producătorii de medicamente dau vina pe taxa clawback, care este aplicată ”în mod uniform” atât medicamentelor scumpe, cât și celor ieftine, făcându-le neperformante pe cele din urmă.

Taxa clawback a ajuns la la 24,13% în primul trimestru al acestui an, faţă de 19,86% în primul trimestru al anului trecut sau de 15,62% – în primul trimestru al anului 2016, potrivit unui comunicat APMGR.

Astfel, taxa clawback reprezintă 34% din prețul de producător pentru medicamentele de sub 25 de lei, dar doar 24% din costurile producătorului cu medicamentele de peste 3.000 de lei.

Producătorii de medicamente spun că nu consideră echitabil să finanțeze un consum care este generat, în special, de introducerea necondiționată pe lista de medicamente compensate a unor medicamente inovative.

Printre cele mai importante medicamente care vor dispărea de pe piață în perioada următoare sunt Tamoxifenul (tumori de sân), Bleomicina (leucemie, afecţiuni hematologice), Fluorouracil (cancer), Cisplatin (cancer), Flutamida (cancer), Memantine (demenţă), Gentamicinum (infecţii germeni rezistenţi intra-spitaliceşti), Theophyllinum (astm), Captopril (hipertensiune, insuficienţă cardiacă), Furosemid (insuficienţă cardiacă, ciroză hepatică), Ranitidină (afecţiuni gastrointestinale), Indapamida (afecţiuni cardiovasculare).

Producătorii propun un calcul diferențiat al taxei clawback pentru medicamente în funcție de preț, dar și schimbarea procedurii de introducere a noi medicamente pe lista celor compensate.