În ce împrejurări îți este utilă semnătura electronică și cum o poți obține

Cât de utilă este semnătura digitală. Foto: Shutterstock
Cât de utilă este semnătura digitală. Foto: Shutterstock

Semnătura digitală devine un instrument tot mai des utilizat în prezent, în condițiile în care timpul pare să devină tot mai limitat și adesea ne găsim în imposibilitatea de a ajunge la o anumită instituție pentru a semna unele acte.

Tehnologia ne-a făcut până acum viața mai ușoară în nenumărate moduri, așa că nu este de mirare că preferăm să putem rezolva orice aspect ce ține de acte într-un mod rapid, prin intermediul calculatorului. Semnătura electronică face posibil acest lucru, însă implică și ceva mai mult decât o simplă iscălitură, așa cum se întâmplă cu semnătura fizică.

Diferența dintre semnătura fizică și cea digitală

O mulțime de persoane consideră că semnătura digitală este fie o fotografie a semnăturii fizice, fie o iconiță sau o scanare a iscăliturii. De fapt, semnătura digitală este un cod unic desemnat unei anumite persoane. Ea nu face doar mai simplă încheierea unor contracte și alte acte de la distanță, ci este utilă și pentru a demonstra că persoana respectivă a semnat cu adevărat actul.

Pentru că este un cod și nu o iscălitură, vei avea nevoie mai întâi de un certificat digital, ce poate fi obținut de la un furnizor de servicii de certificare. Poți găsi aici mai multe informații legate de obținerea certificatului digital, cât și pașii care trebuie parcurși pentru a te putea folosi de ea. Principiul este foarte simplu – se folosește, la fel ca la internet banking, un token care va genera un cod și pe care îl vei utiliza pentru semnarea documentelor. Acest token nu trebuie să fie unul fizic, poate fi vorba și despre o aplicație pe care să o instalezi pe un dispozitiv pe care lucrezi de obicei.

Un alt aspect important este și cel care ține de imposibilitatea de a fi falsificată. Semnătura electronică este chiar mai sigură decât cea de mână, pentru că utilizează două elemente de securitate: token-ul și codul PIN al acestuia. Totodată, documentele semnate electronic au aceeași valoare legală pe care o au documentele pe hârtie semnate și ștampilate.

Cum și unde poți folosi semnătura electronică?

Poate părea puțin complicat, dar odată obținută te ajută să rezolvi în timp mai scurt interacțiunile cu diverse instituții ale statului – ANAF, Inspectoratul de Muncă, Registrul Comerțului, Monitorul Oficial, Casa de Asigurări de Sănătate etc. dar și diverse proceduri în cadrul companiei în care lucrezi sau pe care o administrezi.

Poți semna digital contracte, facturi fiscale, declarații fiscale, raportări și bilanțuri contabile sau fotografii digitale, fapt ce te va scuti de drumuri, aglomerație, cozi și timp pierdut pentru o activitate ce poate fi făcută în doar câteva minute din fața calculatorului. În același timp, un avantaj este și faptul că poți trimite diverse acte către instituțiile statului la orice oră și în orice zi, urmând să fie procesate în timpul orelor de program. În felul acesta eviți să-ți iei o zi de concediu de la birou  pentru a merge la ANAF sau la o altă instituție.

Utilizarea documentelor electronice este mai ieftină, mai rapidă și mai eficientă, motiv pentru care tot mai multe persoane preferă să folosească această semnătură în locul celei de pe hârtie. Ea face şi arhivarea documentelor mai simplă, având în vedere că ele pot fi stocate cu ușurință chiar și utilizându-se servicii de stocare online. Ai folosit până acum semnătura digitală?

Sursa foto: Shutterstock

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.