Cauzele durerilor cervicale. 11 motive pentru care ne doare gâtul

cauzele durerilor cervicale
Foto: whitesession / pixabay.com

Foarte mulți oameni ajung să sufere, la un moment dat de-a lungul vieții, de dureri în zona gâtului. Cauzele durerilor cervicale pot fi foarte diverse, de la o simplă mișcare greșită făcută inconștient la afecțiuni mai grave.

În acest articol trecem în revistă cele mai comune cauze care produc dureri cervicale.

Cauzele durerilor cervicale – dormim într-o poziție greșită

1. Dormitul într-o poziție greșită. O persoană se poate trezi dimineața cu dureri cervicale din cauza somnului într-o poziție incomodă sau atipică ce forțează gâtul. Masajul terapeutic se poate dovedi foarte eficient în tratarea acestor dureri.

2. Mișcările repetate. Întoarcerea capului într-un mod repetitiv, ca de exemplu de pe o parte pe alta în timp ce dansați sau înotați, poate duce la o utilizare excesivă a muschilor, a tendoanelor și a ligamentelor gâtului.

3. Accidentarea sportivă. Dacă o persoană mișcă gâtul brusc sau este lovită de un alt jucător, nervii din gât pot fi afectați și poate apărea durerea, amorțeala și slăbiciunea care pot iradia în umăr și în braț.

Cauzele durerilor cervicale – luxațiile și entorsele, cauze frecvente

4. Printre cauzele durerilor cervicale cel mai des întâlnite se numără și luxațiile și entorsele. O luxație sau o entorsă apare atunci când un mușchi sau un tendon a fost iritat de o utilizare excesivă sau supraextensie.

5. Poziții greșite ale coloanei cervicale. Indiferent dacă sunteți la locul de muncă, la domiciliu sau la volan, poziția greșită poate duce la probleme cervicale. În cazul în care capul unei persoane este adesea înclinat în față pentru perioade lungi de timp, atunci mușchii, tendoanele și ligamentele gâtului trebuie să lucreze mai mult. Poziția greșită poate fi problematică în timpul oricăror activități, inclusiv lucrul la calculator, privitul la TV, citirea unei cărți, grădinăritul etc.

6. Artrite. Osteoartrita apare atunci când cartilajul protector dintr-o articulație începe să se descompună și nu mai facilitează o mișcare linară între oase, ceea ce poate duce la îmbolnăvirea și durerea articulației. Când aceasta afecțiune se dezvoltă în coloana cervicală, se numește osteoartrită cervicală.

Cauzele durerilor cervicale – înaintarea în vârstă

7. Spondilita

Această poliartrită progresivă a coloanei vertebrale și a pelvisului poate provoca inflamație, durere și rigiditate pe toată suprafața coloanei vertebrale, inclusiv gâtul.

Spondilita anchilozantă este o formă de inflamație cronică a coloanei vertebrale și articulațiilor sacroiliace. Articulațiile sacroiliace sunt situate la baza spatelui inferior unde sacrul se întâlnește cu oasele iliace (oasele de pe ambele părți ale feselor superioare) ale pelvisului. Inflamația cronică din aceste zone provoaca dureri și rigiditate în și în jurul coloanei vertebrale, incluzând gâtul, spatele mijlociu, spatele inferior și fesele.

8. Spondiloza

Spondiloza cervicală este un termen general pentru uzura și degradarea cauzată de vârstă care afectează discurile spinării din gât. Pe măsură ce discurile se deshidratează și se micșorează, apar semne de osteoartrită, inclusiv proeminențe osoase de-a lungul marginilor oaselor (pinteni osoși).

Spondiloza cervicală este foarte frecventă și se înrăutățește odată cu vârsta. Peste 85% dintre persoanele în vârstă de 60 de ani sunt afectate de spondiloză cervicală.

9. Hernia de disc

Fiecare disc al coloanei vertebrale este proiectat ca o gogoașă de jeleu. Pe măsură ce discul degenerează din cauza vârstei sau a rănirii, porțiunea centrală moale se poate rupe (hernia) prin inelul exterior. Această ruptura anormală a porțiunii centrale a discului este denumită hernie de disc. Acest lucru este denumit în mod obișnuit un „disc alunecat”.

10. Osteomielita

Osteomielita este o infecție în os. Osteomielita poate să apară la sugari, copii și adulți. Diferitele tipuri de bacterii afectează în mod obișnuit diferitele grupe de vârstă. La copii, osteomielita apare cel mai frecvent la marginile oaselor lungi ale brațelor și picioarelor, afectând șoldurile, genunchii, umerii și încheieturile mâinii. La adulți este mai frecventă în oasele coloanei vertebrale, picioarelor sau în pelvis.

11. Meningita

Meningita este inflamația membranelor (meningelor) care înconjoară creierul și măduva spinării. Meningita poate fi cauzată de viruși și bacterii diferite. De asemenea, poate fi cauzată de boli care pot declanșa inflamarea țesuturilor organismului fără infecție (cum ar fi lupusul eritematos sistemic și boala Behcet).

Semnele și simptomele clasice ale meningitei sunt:
– durere de cap, febră și gât rigid (la adulți și copii mai mari);
– ochii sensibili la lumină (fotofobie).