Câți români și-ar cumpăra o mașină electrică

Tesla Model 3 FOTO: Tesla
Tesla Model 3 FOTO: Tesla

Potrivit unui studiu realizat de iVox, susținut de CEZ România, 4 din 10 români cred că mașinile autonome vor produce schimbări importante asupra mediului, iar 50% sunt de părere că întreținerea unei mașini electrice este mai puțin costisitoare decât cea a unui autovehicul cu motoare pe combustie.

Studiul mai relevă și faptul că unul din doi români ar opta pentru o mașină hibridă sau electrică.

În privinţa autonomiei unui autovehicul nepoluant, unul din cinci români au spus că ar prefera să meargă 300 de kilometri, cu bateria maşinii încărcată complet, iar 6 din 10 respondenţi preferă o autonomie electrică de peste 500 de kilometri.

„O explicaţie ar putea fi dată de constatarea conform căreia 7 din 10 respondenţi declară că oraşele mari din România nu dispun de suficiente staţii de încărcare pentru a menţine autonomia autovehiculelor electrice din Romania”, se precizează în concluziile studiului.

Studiul mai arată că 7 din 10 români consideră că o altă metodă eficientă de reducere a poluării în oraşele mari din România ar fi introducerea autobuzelor electrice, iar 61% cred că bicicleta, tricicleta sau mopedul contribuie la reducerea poluării.

Cercetarea sociologică iVox a fost realizată pe un eşantion de 1.668 respondenţi proveniţi din oraşe mari, cu peste 100.000 locuitori, în perioada 24 – 30 iulie 2017.

În România, vânzările de autovehicule ecologice s-au triplat (+215,75%) în primele şase luni ale anului, ajungând la 982 de unităţi, de la 311 exemplare consemnate în aceeaşi perioadă din 2016, conform statisticii Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme (APIA).

Clasamentul celor mai comercializate mărci auto electrice 100% în primele şase luni ale anului are pe primul loc marca Mercedes-Benz, cu 32 de unităţi, urmată de BMW (29), Renault (12), Audi (8), Volkswagen şi Volvo (câte 5 exemplare), Mitsubishi şi Porsche (câte 4).

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.