Mai mulți români cred în Dumnezeu decât în existența sufletului

Biserica din Densuș. Foto: Andreea Dogar

Un sondaj realizat de cercetătorii americani de la Pew Research Center în Europa Centrală și de Est arată că 95% dintre români cred în Dumnezeu.

Cu toate că au devenit mai puțin religioși în ultimii ani, românii sunt în continuare printre cei mai credincioși europeni. Studiul a fost realizat în perioada iunie 2015 – iulie 2016, în 18 țări: Grecia, Serbia, România, Bulgaria, Polonia, Croația, Lituania, Ungaria, Estonia, Bosnia, Cehia, Moldova, Ucraina, Georgia, Belarus, Rusia, Letonia și Armenia.

Puteți consulta rezultatele studiului aici.

Peste 1.300 de români au fost chestionați în legătură cu chestiuni religioase. Peste 85% dintre români s-au declarat a fi ortodocși, iar doar 5% au precizat că sunt catolici. Musulmanii și ateii din România reprezintă doar câte un procent din populație.

România este pe locul 2 în top în ceea ce privește credința în Dumnezeu, cu 95%, fiind depășită doar de Georgia, unde 99% dintre cei chestionați au răspuns afirmativ la această întrebare. Pe ultima poziție în această ierarhie este Republica Cehă, unde doar 29% dintre respondenți cred în Dumnezeu.

Când vine vorba de Rai și Iad, există anumite discrepanțe în răspunsurile românilor. Peste 80% cred că Raiul există, în timp ce doar 71% sunt conviși de existența Iadului.

Cu toate că suntem fruntași la credința în Dumnezeu, mai puțin de jumătate dintre români (44%) se roagă zilnic. Potrivit studiului, 48% dintre români spun că identitatea lor religioasă ține de cultura națională și de tradițiile dn familie, în timp ce 32% au precizat că este o chestiune de credință personală.

Nouă din zece români sunt mândri că sunt ortodocși și tot atâția cred că religia este o chestiune importantă. Aproape toți românii (95%) întrebați de cercetătorii americani au spus că au acasă icoane, iar 58% poartă simboluri religioase, cum ar fi cruciulițele, în timp ce 94% aprind lumânări la biserică.

Românii nu se bazează însă doar pe ajutorul creștin când vine vorba de credință. De exemplu, 23% dintre români consultă frecvent horoscopul și ghicitoarele, în timp ce 21% apelează la metode tradiționale de videcare când sunt bolnavi.

Doi din trei români cred în miracole, în timp ce 81% cred că sufletul există. Studiul a arătat că 30% dintre respondenții din țara noastră cred în magie și vrăjitorie, iar 22% – în reîncarnare.

În același timp, 53% dintre români consideră că instituția Bisericii se ocupă prea mult cu obținerea de bani și putere. 82% dintre români sunt împotriva comportamentului homosexual, pe care îl consideră greșit din punct de vedere moral, aceeași proporție din populație fiind împotriva drogurilor.

Mai mult, 60% dintre români nu sunt de acord cu avortul, 41% sunt împotriva sexului înainte de căsătorie, iar 29% sunt împotriva divorțului.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.