Câți bani vor primi rudele pasagerilor decedați în avionul prăbușit intenționat de copilot

Andreas Lubitz
Andreas Lubitz. Foto: Arhiva personală

Compania Germanwings le-a oferit familiilor victimelor zborului prăbușit în Alpii Francezi până la 50.000 de euro pentru fiecare pasager, sub forma unui ajutor inițial care să le ajute pe rude să își acopere cheltuielile imediate, a declarat ieri un purtător de cuvânt al companiei, relatează AFP.

Ajutorul de 50.000 de euro, pe care familiile nu vor fi obligate să îl returneze, va fi plătit separat de alte compensații financiare pe care compania aeriană le va plăti, probabil, familiilor celor decedați, a mai spus reprezentantul.

Potrivit unei convenții semnate la Montreal în anul 1999, companiile aeriene trebuie să le plătească rudelor victimelor care au murit în accidente de avion cel puțin 143.000 de euro pentru fiecare persoană decedată. În practică însă, se întâmplă ca suma să fie depășită, a explicat directorul juridic al unei companiii aeriene.

Specialiștii în asigurări consultați de AFP au mai declarat că faptul că tânărul copilot a prăbușit intenționat avionul nu ar avea de ce să afecteze chestiunea compensațiilor financiare. Allianz Global Corporate & Specialty este principala companie de asigurare a Germanwings.

Potrivit informațiilor apărute în presa germană, Andreas Lubitz suferea de depresie.

Despăgubiri posibile de 300 de milioane de euro

Publicația “Financial Times” relatează că Allianz Global Corporate & Specialty și celelalte companii care asigurau Germanwings ar putea ajunge să le plătească familiilor victimelor până la 300 de milioane de euro în total deoarece este puțin probabil ca solicitările acestora să fie contestate în instanță, consideră avocații specializați în aviație.

James Healy-Prat, șeful departamentului de aviație de la firma de avocați Stewarts Law din Londra, estimează că Allianz ar putea ajunge să plătească până la 300 de milioane de euro.

Healy-Prat consideră că familiile sunt îndreptățite să ceară sume mult mai mari de bani față de minimumul de 143.000 de euro deoarece compania aeriană ar fi putut să ia măsuri care să prevină un astfel de accident, prin introducerea unei reguli conform căreia în carlingă să se afle în permanență două persoane, așa cum este obligatoriu în SUA.

Expertul în legislație aeriană consideră că este puțin probabil ca Lufthansa, compania care deține Germanwings, să conteste solicitările rudelor deoarece nu vrea să i se pună eticheta de „comapanie nesigură” care oferă „compensații mici”.

Recomandările editorilor GreatNews:

TOP 10. Cele mai sigure companii aeriene din Europa
Milionarul care a anunțat că își donează întreaga avere
Locuri de muncă în străinătate. Cele mai bune oferte în agricultură