Câți bani vor primi de la stat familiile victimelor din Colectiv

Guvernul a discutat, într-o ședință extraordinară, după tragedia din clubul bucureștean Colectiv, planul de asistență pentru victime și familiile acestora.

Familiile victimelor din Colectiv vor primi, ca ajutor de urgență, suma de 7.500 de euro în fiecare lună: câte 200 de euro timp de 30 de zile plus 1.500 de euro pentru cheltuieli de transport, a anunțat Sorin Câmpeanu, premierul interimar, scrie Digi 24.

„Plata acestor sume urmează a se face în maxim cinci zile de la primirea solicitării. Au fost înregistrate mai multe solicitări din partea familiilor pacienţilor internaţi în străinătate, după cum au fost înregistrate solicitări şi din partea familiilor celor 83 de pacienţi care sunt actualmente internaţi în spitalele din ţară. Aceste sume se acordă pe toată durata spitalizării, se acordă începând cu ziua în care au fost spitalizaţi şi se acordă în funcţie de numărul de zile de spitalizare, indiferent de perioada de spitalizare. Am avut solicitări din partea familiilor pacienţilor pentru a acorda acest sprijin, este posibil să acordăm acest sprijin din Fondul de rezervă al Guvernului, sumele disponibile vi le-am precizat, este vorba de 1,145 miliarde de lei, deci peste 250 milioane de euro. Vă spun asta pentru a vă asigura că există disponibilitate financiară şi nu sunt niciun fel de emoţii pe acest palier, existând şi dorinţa de sprijin”, a declarat premierul interimar.

Sorin Câmpeanu precizase, într-o intervenție precedentă, că vor fi decontate integral de către stat costurile – transport, cazare, masă – pentru pacienții care vor fi transferați în străinătate, dar și pentru cei care îi însoțesc.

Între timp, bilanțul victimelor s-a agravat. Jurnalista Teodora Maftei a încetat din viață azi într-un spital din Israel. Numărul morților a ajuns la 46.

Eforturile de transferare a pacienților în străinătate continuă. ”Zece pacienți vor pleca în Marea Birtanie și Norvegia”, a spus Raed Araat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, menționând că alte transferuri vor avea loc în zilele următoare: ”Au sosit colegii din Franţa și Germania. Urmează să se facă vizitele și să vedem ce decid cu medicii noștri”.

Recomandările editorilor GreatNews: