Câți bani câștigă un șofer de TIR care face transporturi în Europa

FOTO: Volvo/volvotrucks.com
FOTO: Volvo/volvotrucks.com

Piața muncii duce lipsă de șoferi profesioniști atât pentru microbuze, cât și pentru TIR-uri. La începutul verii, o firmă de transporturi din Argeș a anunțat că a început să caute șoferi de TIR din India și Pakistan.

„Această criză de șoferi este din cauza faptului că munca, deși este una foarte bine plătită, nu este deloc ușoară. O cursă poate dura și o săptămână până la o lună, timp în care nu mai dă pe acasă (n.r. șoferul). Din rațiuni economice, poate lua curse în comunitate fără să se mai întoarcă în țară.

Oricum, înțeleg că sunt plătiți foarte bine, unii la kilometru, din păcate rămâne această criză pe piață. Din rațiuni economice, poate lua curse în comunitate fără să se mai întoarcă în țară.

În aceste condiții se pare că există un trend să fie aduși șoferi din India și Pakistan. Așa am informații că sunt astfel de situații și în Argeș, pentru că angajatorii ajung să apeleze la soluții de criză pentru a rezista pe piață”, a declarat director AJOFM Argeș, Nicolae Bădescu, pentru proarges.ro.

În această perioadă sunt mai multe anunțuri de angajare pentru șoferii de TIR care sunt dispuși să facă transporturi pe drumurile Uniunii Europene. De exemplu, unui șofer care urmează să conducă pentru companii din Olanda, i se cere să aibă experiență de minim 1 an pe camion de 40 de tone, „disponibilitate pentru o colaborare de lungă durată, seriozitate și loialitate, permis de conducere categoria CE, atestat profesional pentru transport marfă, card tahograf”.

Camioanele sunt Euro 5 și Euro 6, cu transmisie automată. Contractul de muncă este olandez, iar plata se face săptămânal, în fiecare joi. Concediul plătit este de 24 de zile pe an, iar contribuțiile pentru pensii sunt plătite în sistemul de asigurări sociale olandez. Cazarea este singură în cameră, la casă, în cartier rezidențial, dotată cu toate facilitățile.

Mai multe detalii despre aceste locuri de muncă și alte detalii legate de salarii găsițiLA ACEST LINK.

O altă firmă caută șofer care să transporte mărfuri intracomunitar. Contractul este pe perioadă nedeterminată, iar transportul spre și dinspre camioane se face cu autoturism sau avionul, ambele decontate de societatea angajatoare.

Detalii legate de salariu găsiți – LA ACEST LINK