Câți bani a cheltuit Biserica Ortodoxă Română cu ”lucrarea socială”

patriarhul daniel
Patriarhul Daniel. Foto: Patriarhia Română

Patriarhul Daniel, care este atât un om al lui Dumnezeu, cât și un eficient economist, a declarat că Biserica Ortodoxă Română a cheltuit în scop filantropic peste 110 milioane de lei în anul 2017.

Patriarhul a afirmat, în plenul Adunării Naționale Bisericești, că instituția pe care o conduce este cel mai mare filantrop din punct de vedere al contribuției în lucrarea socială, precizând că sumele ”înseamnă jertfă, efort și grijă față de popor”, potrivit basilica.ro.

Adunarea Națională Bisericească este organismul central al BOR pentru probleme administrative, sociale, economice, culturale și patrimoniale. La adunare participă toți ierarhii Sfântului Sinod și câte trei reprezentanți – un cleric și doi mireni – de la fiecare eparhie.

Reprezentanții se vor întâlni și zilele viitoare, pentru a discuta peste 30 de subiecte din domenii diverse ale vieții bisericești, dar și pentru a alege doi arhierei vicari la două eparhii din afara țării.

Bilanțul financiar anunțat de Patriarhul Daniel vine la scurt timp după ce noul Ministru al Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, făcuse unele declarații despre controversatul subiect al impozitării Bisericii, fapt care în România nu se petrece.

”Acele sume pe care statul teoretic ar trebui să le ia rămân la Biserică. Biserica de acei bani întreprinde activități cu caracter social pe care statul le menționează, cum ar fi copii cu probleme, persoane cu dizabilități, oameni în vârstă”, spunea Teododrovici.

Nu există încă nicio certitudine că BOR va cheltui, cu adevărat, acei bani pentru ”lucrarea socială”. ”Va exista o discuție informală cu Patriarhul. Este o evidențiere a unor sume de bani cu destinație clară către zona socială de care statul din păcate nu știe de ani de zile”, a mai spus ministrul din cabinetul Vioricăi Dăncilă.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.