Jocuri

by -
test matematică evaluarea națională
Test la matematică. Foto: Alexander (Flickr / Creative Commons)

Astăzi, elevii de clasa a VIII-a au susținut proba de Matematică la Evaluarea Națională, după ce luni a fost organizată proba de Limba și Literatura Română.

Potrivit datelor Ministerului Educației, aproape 150.000 de elevi susțin în această perioadă examenele de la Evaluarea Națională.

La primul subiect, elevii au avut de făcut mai multe calcule, la subiectul al doilea au primit ecuații și funcții, iar la cel de-al treilea au avut de rezolvat probleme de geometrie.

Am ales 5 întrebări din lista de probleme de la proba de Matematică din acest an pe care fiecare dintre noi ar trebui să știe să le rezolve.

Iată un test rapid care vă permite să vă evaluați cunoștințele de matematică:

1. Rezultatul calculului 10 * 5 – 50 = …

2. Dacă a/16 = 7/8, atunci a este egal cu …

3. Pătratul ABCD are latura de 3 cm. Perimetrul acestui pătrat este egal cu … cm.

4. În vacanță, Mihai a economisit o sumă de bani. După ce a cheltuit două cincimi din această sumă, lui Mihai i-au mai rămas 72 de lei. Calculați suma de bani pe care a economisit-o Mihai în vacanță.

5. În figura de mai jos este reprezentat un cub ABCDEFGH. Măsura unghiului determinat de dreptele AB și AD este egală cu …
cub

Reduceri eMAG pentru vacanța de vară. TOP 5 produse la ofertă

Vă invităm să postați răspunsurile la rubrica de comentarii.

Dacă vreți să vă verificați, aici găsiți lista răspunsurilor corecte.

În cazul în care vreți să încercați să rezolvați și restul de probleme și de exerciții de la Evaluarea Națională din acest an, aici găsiți lista completă a subiectelor la matematică.

Dacă v-a plăcut acest test, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

TEST rapid. 5 întrebări de la Evaluarea Națională la română la care ar trebui să știi răspunsurile
Afacere cu solarii. Cum a reușit un fermier mic să aibă chiar și 15 comenzi pe zi
O Mare Britanie înfricoșătoare? Incident rasist șocant, filmat într-un tramvai | VIDEO

by -
rezultate evaluare națională 2016 călărași
Foto: Mike Scoltock (Flickr / Creative Commons)

Iată care sunt răspunsurile corecte la testul de matematică ce conținea 5 dintre exercițiile pe care elevii de clasa a VIII-a le-au avut de rezolvat la Evaluarea Națională din 2016:

1. 0

2. a = 14

3. Perimetrul = 12 cm

4. Suma = 120 de lei

5. Unghiul = 90 de grade

Recomandare: TEST rapid. 5 întrebări de la Evaluarea Națională la română la care ar trebui să știi răspunsurile

Dacă v-a plăcut acest test, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

by -
apuseni munți
Munții Apuseni. Foto: Vasile Hurghiș (Flickr / Creative Commons)

Din Munții Rodnei până în Apuseni, Carpații românești își desfășoară culmile și vârfurile, de la cele domoale și cuminți, până la crestele ascuțite și abrupte.

Cu o diversitate atât de mare a peisajelor și a reliefului montan, Carpații pot satisface gusturile foarte variate ale turiștilor.

Deoarece sezonul cald tocmai a început, și odată cu el se deschide și sezonul drumețiilor de vară, vă propunem acest test care vă va arăta cât de bine cunoașteți munții României.

Puteți să recunoașteți o cascadă anume, un lac sau o formațiune stâncoasă bizară? Faceți testul și veți afla!

Toate întrebările din acest test cu 10 întrebări au o singură variantă corectă de răspuns. La sfârșit, testul vă va calcula la câte întrebări ați răspuns corect.

Mult succes!

[viralQuiz id=8]

Sursa fotografiilor:  1. Cristian Bortes (Flickr / Creative Commons), 2. Rudolf Erdei (Flickr / Creative Commons), 3. Cristi B. (Flickr / Creative Commons), 4. Norin Țeposu (Flickr / Creative Commons), 5. Sergiu Băcioiu (Flickr / Creative Commons), 6. Cerghizan Radu (Wikimedia Commons), 7. Ștefan Jurcă (Flickr / Creative Commons), 8. Sergiu Luchian (Flickr / Creative Commons), 9. Norin Țeposu (Flickr / Creative Commons), 10. Daniel Ighișan (Wikimedia Commons)

Dacă v-a plăcut acest test, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

TEST. Recunoașteți orașele românești din aceste imagini!
TEST. 10 întrebări despre Univers pe care ar trebui să le știi
TEST dat la admiterea la Poliție. 10 întrebări rapide

by -
camere de evadare bucurești the codex
Catrinel Graepel și Sergiu Prundurel, coproprietarii "The Codex", unde vizitatorii pot încerca mai multe camere de evadare care le pun la încercare imaginația și spiritul de observație. Foto: Facebook

„Te trezești într-o încăpere necunoscută, ce pare a fi o cameră dintr-un vechi castel medieval. Ești înconjurat de obiecte și simboluri misterioase, iar ușa se închide cu zgomot în urma ta. Căutând o modalitate de a scăpa, găsești o scrisoare care îți este adresată… Ai nimerit în ascunzătoarea unei faimoase societăți secrete și singura ta șansă de evadare este să treci Proba de Inițiere. Ai 60 de minute să-l trezești la viață pe Marele Preot și să-l convingi că meriți să te numeri printre cele mai luminate minți ale secolului”.

Deși pare mai degrabă o scenă dintr-un roman sau dintr-un film de aventuri, camera descrisă mai sus există cu adevărat, undeva într-o casă veche și elegantă din București. Denumită „Secret Society” („Societatea secretă” în limba română), încăperea plină de simboluri, de indicii bine ascunse, de puzzle-uri și de secrete este doar una dintre zecile de astfel de „escape rooms” („camere de evadare”) din România.

În ultimii ani, jocurile de evadare au devenit tot mai populare la noi în țară, a povestit pentru GreatNews Catrinel Graepel (31 de ani), coproprietara „The Codex”, una dintre afacerile de acest fel din București.

Un joc de evadare funcționează în felul următor: o echipă alcătuită din câțiva prieteni este închisă într-o cameră și trebuie să descopere o serie de indicii ascunse în diferite obiecte din jur pentru a rezolva o serie de puzzle-uri într-un anumit interval de timp. Indiciile pot fi scrise sau pot lua forme mai complexe. De asemenea, ele pot fi închise în cutii închise cu lacăte sau cu cifru. Din când în când, dacă se blochează în rezolvarea unui anumit puzzle și nu mai poate avansa, echipa poate cere ajutorul organizatorilor (aceștia urmăresc întregul joc pe un ecran și le vor da pe sub ușă un bilețel cu indicii).

La final, echipa va găsi cheia care deschide ușa camerei (pentru siguranța jucătorilor, o altă cheie este mereu în broască, așadar jucătorii nu sunt niciodată închiși cu adevărat).

Pentru a avea succes și a rezolva puzzle-urile în timpul acordat, jucătorii trebuie să fie foarte atenți, să își folosească spiritul de observație, imaginația și gândirea critică.

camere de evadare bucurești the codex
Cameră de evadare. Foto: The Codex

Ce sunt „camerele de evadare”

Prima cameră de evadare se numea „Origin” și a fost creată în Silicon Valley de un grup de programatori în anul 2006. Probele erau inspirate din romanele Agathei Christie și au devenit în scurt timp o atracție turistică foarte îndrăgită. Camerele s-au răspândit apoi rapid în SUA, Japonia și în restul lumii: în 2015, la nivel mondial existau în jur de 2.800 de operatori.

În România, primele camere au apărut în anul 2013, în Cluj-Napoca și în Timișoara. Ulterior, au apărut și în București.

„La momentul în care am hotărât să deschidem „The Codex”, în București erau doar 5 astfel de operatori. Până la data lansării noastre însă, am avut surpriza să constatăm că piața s-a îmbogățit cu încă… 42″, povestește Catrinel.

Catrinel și Sergiu Prundurel (30 de ani) au lansat „The Codex” în martie 2015, iar prima cameră pe care au creat-o a fost botezată „Societatea secretă”.

Pasionați amândoi de jocuri, Catrinel și Sergiu au decis să înființeze „The Codex” după ce au vizitat câteva dintre camerele care activau pe piață în acel moment: „Ideea a venit din partea lui Sergiu, mai în glumă, mai în serios, la o cafea în oraș. Discutam despre înființarea unei agenții de teambuildings și events (organizare de evenimente – n.r.), însă eram încă sub influența puternică a primului escape room pe care l-am jucat amândoi. Îmi amintesc că la acel moment mi se părea o idee destul de îndrăzneață și de riscantă, însa am decis împreună să încercăm”.

Pe atunci, Sergiu lucra ca grafician și editor foto-video pentru companii precum Danone, Red Bull, L’Oreal, LG, iar Catrinel era director de marketing pentru o firmă de pariuri sportive.

Însă amândoi își doreau să facă ceva care avea legătură cu pasiunea pentru jocuri, așa că au renunțat la locurile de muncă sigure pentru a face ceva care să îi împlinească: „Simțeam amândoi nevoia de a fi pe cont propriu, de a conduce o afacere după bunul plac și fără constrângerile și limitările impuse de un șef”.

Investiția lor inițială a fost de 20.000 de euro, dar aceasta s-a mărit considerabil pe parcurs.

camere de evadare bucurești the codex
După evadare, participanții pozează alături de câteva dintre obiectele din cameră. Foto: The Codex

În prezent, în București sunt în jur de 45 de operatori, având fiecare 1-5 camere diferite: “Conceptul a prins excelent în toată lumea, inclusiv în România. Pe parcursul ultimilor 2 ani, din ce în ce mai multă lume a aflat de existența acestui tip de distracție și tot mai mulți oameni se hotărăsc să încerce”.

Catrinel și Sergiu au testat și ei numeroase camere de evadare din București și vreo 15 din Budapesta. Anul acesta speră să ajungă și în camere din Serbia și din Turcia.

Catrinel nu este mirată de succesul jocurilor: „Escape room-urile oferă o alternativă foarte agreabilă și inedită de a petrece timpul liber alături de prieteni, copii, familie. Dacă nimerești într-un escape bun, pentru o oră ai ocazia să intri într-o lume nouă, fascinantă, să rezolvi mistere și să treci prin experiențe pe care nu le poți trăi în viața de zi cu zi. Pentru o oră ajungi să te simți ca un personaj dintr-un roman sau film faimos, îți testezi limitele și logica, te lovești de puzzle-uri și dispozitive surprinzătoare, te distrezi, te amuzi și la final pleci cu acel sentiment de împlinire și satisfacție că ai reușit să faci față cu brio tuturor provocărilor”.

„The Codex” are acum în jur de 300-350 de vizitatori pe lună, dintre care 10-15% sunt turiști străini sau cetățeni străini care lucrează în București. De-a lungul timpului, tinerii au avut vizitatori din Olanda, Franța, Suedia, Norvegia, Italia, Rusia, Ungaria, chiar și din China.

Catrinel și Sergiu se ocupă și de decorurile camerelor: „În funcție de temă achiziționăm sau producem noi elementele de mobilier și decorațiuni. Suntem abonați la toate magazinele de antichități sau bricolaj din București și împrejurimi”.

O cameră de evadare poate rezista în jur de un an pe piață, în funcție de frecvența rezervărilor. După această perioadă trebuie schimbată cu un concept cu totul nou. Inspirația pentru ascunderea indiciilor vine de peste tot: din cărți, filme, seriale, jocuri pe internet sau board games, mai spune Catrinel.

În prezent, la “The Codex” funcționează două camere de evadare (numite „Secret Society” și „Sleepy Hollow”) și două camere de „Challenge” („Can You Get Away With Murder”, adică „Poți să faci o crimă și să scapi?” și „The Detectives” – „Detectivii”).

camere de evadare bucurești the codex
„Sleepy Hollow” este o cameră de evadare inspirată din legenda călărețului fără cap. Sursa: The Codex

Camerele de tip „Challenge” („Provocare”) sunt diferite de camerele de evadare și se bazează pe un concept inventat chiar de Catrinel și de Sergiu. O cameră-provocare este o combinație între o cameră de evadare și un joc de strategie. Mai exact, două echipe alcătuite fiecare din maximum 7 persoane intră în competiție și concurează pentru îndeplinirea unei misiuni.

Jocul se desfășoară în două camere identice plus un spațiu comun de joc, pe parcursul a 90 de minute. Dincolo de probele de evadare, există și probe bazate pe strategie și pe un pic de noroc pentru obținerea unor bonusuri. De asemenea, concurenții se pot sabota reciproc.

În „Can You Get With Murder”, între cele două camere există un spațiu comun, amenajat ca un cazinou: „Povestea jocului este că te afli în conacul unui miliardar, la o petrecere organizată de el, plină de lume și de agenți de securitate. Misiunea ta este să te infiltrezi la această petrecere și să îl asasinezi pe miliardar, fără să lași vreo urmă sau indiciu și asigurându-ți în același timp un alibi. Fiind puternic păzită, accesul în locație cu vreo armă este imposibil, astfel încât trebuie să te descurci și să procuri o armă, să decizi unde anume și când să comiți crima și să mituiești pe cineva pentru a-ți asigura un alibi. Cum însă nu ai bani suficienți, cazinoul din cadrul petrecerii îți oferă șansa perfectă să încerci să câștigi suficient pentru a-ți atrage un ajutor”.

camere de evadare bucurești the codex
„Can You Get With Murder” este jocul care a avut cel mai mare succes până acum. Foto: The Codex

La finalul celor 90 de minute câștigă nu echipa care îndeplinește cel mai repede misiunea, ci echipa care a pus la cale cel mai bun scenariu de crimă, evitând să comită greșeli care îi incriminează, și care și-a asigurat cel mai bun alibi.

„Se câștigă pe bază de puncte, iar jocul durează 90 de minute în total”, arată Catrinel. „Can You Get With Murder” este camera care a avut cel mai mare succes până acum.

„Este un concept de joc pe care l-am dezvoltat pentru cei cărora le place competiția, dar se pricep foarte bine și la strategie. Este un pic mai dinamic și mai alert decât un joc de escape și are foarte multe neprevăzute și răsturnări de situație. L-am lansat din dorința de a veni cu ceva nou pe piață, ceva care să implice grupuri mai mari și mai ales spiritul de competiție (care este atât de pronunțat la fiecare dintre noi”, a explicat Catrinel.

camere de evadare bucurești the codex
După evadare, participanții pozează alături de câteva dintre obiectele din cameră. Foto: The Codex

De-a lungul timpului, proprietarii “The Codex” au dezvoltat și jocuri de evadare pentru companii sau agenții (HTC, Trend Consult). Astfel de jocuri sunt gândite special pentru team building-uri: probele sunt asemănătoare celor dintr-o cameră de evadare, dar pun foarte mult accent pe cooperare. În plus, ele pot fi jucate de mult mai multe persoane (până la 300 de oameni pot juca simultan un astfel de joc). Din acest motiv, jocul se ține în locuri închiriate special: hoteluri, săli de conferințe, corturi sau hale de evenimente.

„Indiferent de numărul de oameni, misiunea jucătorilor este comună – identificarea unei grupări de hackeri care amenință siguranța națională și oprirea unui virus care este pe cale să infecteze toate device-urile electronice, punand astfel în pericol siguranța datelor personale”, arată Catrinel. Durata jocului este de două ore.

La începutul lunii mai tinerii intenționează să lanseze și o cameră de evadare cu tematică inspirată din serialul „Game Of Thrones”, care a cunoscut un succes uriaș în România. Recent, cei doi au vândut conceptul „Secret Society” în Statele Unite ale Americii.

Prețurile pentru rezolvarea unei camere de evadare pornesc de la 40 de lei de persoană (pentru o echipă de 6 oameni) și ajung la 60 de lei de persoană (pentru o echipă alcătuită din 2 oameni). Pentru o echipă alcătuită din 4 persoane, prețul este de 50 de lei de persoană.

Pentru un joc de tip „Challenge” („Provocare”), tariful pornește de la 45 de lei de persoană (pentru două echipe a câte 6-7 persoane fiecare) și ajunge la 80 de lei de persoană (pentru două echipe a câte două persoane).

În prezent, atât Sergiu, cât și Catrinel, au renunțat la orice altă activitate profesională: „Momentan business-ul nostru reușește să se autosusțină și să ne susțină și pe noi la un nivel foarte decent. Sperăm pe viitor să reușim și recuperarea întregii investiții”.

„Cred că este prima dată în viața mea când pot spune că îmi place absolut tot ce are legătură cu “jobul” meu. De la brainstorming-urile interminabile pentru conceptele de camere și puzzle, până la decorurile pe care le facem noi în mare parte. Ne place să creăm jocuri, ne place să le implementăm și cel mai mult ne place când vedem încântarea și mulțumirea clienților noștri”, a mai spus Catrinel.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

4 exerciții rapide de logică pentru copii care au pus în dificultate mulți adulți
Răspunzi la o întrebare de Bacalaureat și ai net gratuit
Locuri de muncă în depozite: 1.900 de euro, se caută și cupluri, experiența nu e obligatorie

by -
exercițiu de logică
Foto: brightside.me

Aceste 4 exerciții de logică, prezentate de publicația online brightside.me, fac parte din programa școlară a unor elevi de școală primară sau de gimnaziu din Hong Kong, Singapore sau Statele Unite ale Americii.

Alături de sistemul de educație finlandez, învățământul din Singapore sau din Hong Kong se numără printre cele mai performante din lume. În ultimii ani, elevii din aceste regiuni ale Asiei obțin rezultate excelente la testele internaționale de matematică și de științe.

1. Prima dintre probleme a fost oferită spre rezolvare elevilor de clasa întâi din Hong Kong.

2. Al doilea exercițiu vă testează capacitatea de a gândi neconvențional.

3. Piramida numerică de la punctul 3 este o problemă pentru elevi de clasa a treia din Singapore.

4. Acest exercițiu de logică este pentru elevi de 12 ani din SUA.

Știți să le rezolvați?

Sfat: Pentru a le rezolva pe unele dintre ele este nevoie să gândiți atipic și să vă folosiți imaginația.

Succes!

1. Pe ce număr este parcată mașina?

exercițiu de logică
Foto: brightside.me

2. 2581 = ????

exercițiu de logică
Foto: brightside.me

 3. Studiați piramida cu atenție. Ce valori au E și D?

exercițiu de logică
Foto: brightside.me

4. Într-o cutie sunt 50 de bomboane cu ciocolată. 30 dintre bomboanele din cutie au umplutură de caramel, 25 de nucă de cocos, 10 au în mijloc atât caramel, cât și nucă de cocos, iar restul de bomboane din cutie sunt bomboane simple de ciocolată, fără umplutură.

Întrebare: Care dintre diagramele de mai jos reprezintă corect conținutul cutiei cu 50 de bomboane?

exercițiu de logică
Foto: brightside.me

4 exerciții rapide de logică pentru copii | RĂSPUNSURI

Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

3 probleme de logică pe care numai cei foarte atenţi le pot rezolva
Cel mai amuzant joc de limba română. Formează cuvinte cu aceste 7 litere!
Cele mai grele 5 întrebări din chestionarele auto. Chiar și șoferii cu experiență se încurcă

by -
exercițiu de logică
Foto: brightside.me

Iată răspunsurile corecte pentru testele de AICI.

1. 87

Inversează imaginea în minte și vei vedea că locurile de parcare sunt următoarele: 86, 87, 88, 89, 90, 91.

2. 2581 = 2

Numără cercurile din fiecare număr. De exemplu, 6 are un singur cerc, 8 are două cercuri, iar 6889 are 6 cercuri (cifra 8 are două, cifra 9 unul, iar cifra 6 unul). Numărul 2581 are două cercuri (de la cifra 8).

3. D = 1345; E = 2440

Numerele de pe rândul de mai jos au legătură cu cele de pe rândul de deasupra. Adună numerele din linia de jos: 198 + 263 = 461.

461 este mai mare decât vecinul de deasupra (461 > 446)

Scade 446 din 461: 461-446 = 15

Dacă verifici și în restul piramidei vei obține tot 15 în fiecare caz.

4. B

În cutie sunt 20 de bomboane (30 – 10) cu umplutură doar din caramel.
Sunt 15 bomboane (25 – 10) cu umplutură doar din nucă de cocos.
Sunt 10 bomboane cu umplutură mixtă (caramel și nucă de cocos).
Și sunt 5 bomboane simple, fără nimic la mijloc (50 – (20+15+10) = 5).

Dacă v-a plăcut acest test, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

3 probleme de logică pe care numai cei foarte atenţi le pot rezolva
Cele mai grele 5 întrebări din chestionarele auto. Chiar și șoferii cu experiență se încurcă
Cel mai amuzant joc de limba română. Formează cuvinte cu aceste 7 litere!

by -
poliția română
Foto: Poliția Română

Deoarece anul școlar 2015 – 2016 se apropie de sfârșit, iar universitățile încep organizarea concursurilor de admitere din această vară, am alcătuit un test rapid cu 10 întrebări de tipul celor pe care le primesc candidații la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București.

Cu ajutorul lui, oricine își poate testa cunoștințele de limba română, de istorie și de limba engleză, fie că este interesat sau nu de o carieră în Poliția Română.

Candidații la Academia de Poliție din București trebuie să susțină 3 teste grilă, fiecare cu câte 30 de întrebări, la limba română, la istorie și la limba engleză.

Cele 10 întrebări de mai jos au fost selectate din testele grilă pe care candidații le-au avut de rezolvat în timpul concursului de admitere din anul 2015.

Recent, Poliția Română a anunțat că a scos la concurs 1.900 de posturi de agenți de poliție. Angajații vor lucra în cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București sau în Inspectoratele de Poliție Județene,  în specialitatea ordine publică, la formaţiunile de siguranţă publică şi patrulare.

Poliția Română angajează 1.900 de agenți. Ce salarii au polițiștii

Dincolo de evaluarea performanţei fizice, candidații trebuie să susțină și ei un test scris, de tip grilă, și să susțină un interviu pentru departajare (dacă este cazul).

Fiecare dintre întrebările de mai jos are un singur răspuns corect. Iată cele 10 întrebări:

[viralQuiz id=7]

Foto: Cheryl Foong / Agnes / Andrei nacu / Michael Stout / Flickr / Creative Commons / Wikimedia Commons

Dacă v-a plăcut acest test, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Test de cultură generală dat la admiterea la SRI. 10 întrebări rapide
TEST online cu 10 întrebări. Cât de bine cunoști limba română
Poliția Română angajează 1.900 de agenți. Ce salarii au polițiștii

by -
test
Foto: Bogdan (Wikimedia Commons)

Vă propunem un test online care să vă testeze cunoștințele de limba română, atât la vocabular, cât și la gramatică.

Testul online este compus de noi și conține 10 întrebări.

Iată cum trebuie să interpretați rezultatele testului online la limba română:

Dacă răspundeți corect la 0 – 3 întrebări, atunci ați obținut un rezultat slab și aveți un nivel scăzut de cunoaștere a limbii.

Dacă răspundeți corect la 4 – 7 întrebări, aveți un nivel mediu de cunoaștere a limbii.

Dacă răspundeți corect la 8 – 10 întrebări, vă felicităm! Aveți un nivel avansat de cunoaștere a limbii române.

Succes!

[viralQuiz id=5]

Surse foto: Rpphotos (Flickr / Creative Commons), Russell Davies (Flickr / Creative Commons), Peter Van Lancker (Flickr / Creative Commons)

Dacă v-a plăcut acest test, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

TEST. Recunoașteți orașele românești din aceste imagini!
10 sate de poveste din Europa pe care trebuie să le vizitezi
Povestea tinerei care la 21 de ani și-a deschis o școală de dans din fonduri europene
O româncă e nominalizată la „Premiul Nobel pentru profesori”

by -

Orașele mari din România precum Sibiu, Cluj-Napoca, Timișoara, Constanța sau Brașov atrag în fiecare an sute de mii de turiști din țară și din străinătate.

Propulsate de evenimente internaționale sau europene organizate aici, Sibiu, Brașov sau Cluj-Napoca au ajuns deja celebre printre turiștii interesați de obiective turistice medievale, de muzică sau de cultură. Iar în 2014, Bucureștiul a fost vizitat de 1,3 milioane de turiști, dintre care aproximativ 600.000 străini.

România are însă și numeroase orașe mici cu adevărat splendide. Totuși, unele dintre ele nu sunt foarte vizitate și nu se bucură de o publicitate pe măsura atracțiilor turistice de aici.

Așadar, vă propunem un test care o să vă arate cât de bine cunoașteți 10 orașe mici din România și care, sperăm noi, vă va inspira să le vizitați în vacanțele viitoare. Toate orașele din imagini au sub 100.000 de locuitori.

Vă rugăm să le trimiteți prietenilor acest test care vorbește despre frumusețea orașelor mici din România!

În ce orașe românești au fost surprinse următoarele 10 imagini?

[viralQuiz id=4]

Sursa fotografiilor: 1. Cristiana Bardeanu (Flickr / Creative Commons), 2. Mihaela Otilia Ghebaură (Wikimedia Commons), 3. Cristian Bortes (Flickr / Creative Commons), 4. Gaspar Serrano (Flickr / Creative Commons), 5. Camelia TWU (Flickr / Creative Commons), 6. Fusion-of-Horizons (Flickr / Creative Commons),  7. Paul Istoan (Flickr / Creative Commons), 8. Alejandro Giacometti (Flickr / Creative Commons), 9. Remus Pereni (Flickr / Creative Commons), 10. Olivier Duval (Flickr / Creative Commons)

Dacă v-a plăcut acest test și vreți să rezolvați și alte teste similare, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

O minune din România aflată la 100 de metri adâncime, promovată de CNN
Cele mai frumoase case din copaci. 12 locuințe în imagini superbe
Taximetriștii care vor dispărea din trafic. Niciun șef fără liceu

by -
Județele din România prezența la vot
Județele din România. Foto: tutorialeonline.net

Vă provocăm să rezolvați un test de cunoștințe despre județele României.

În funcție de regiunea în care locuim, tindem să cunoaștem mai bine anumite județe ale țării: cel în care stăm, cele învecinate sau cele în care ne petrecem concediile.

Așadar, dacă au trecut ani buni de când ați deschis ultima dată un manual de geografie, acest test are rolul de a vă împrospăta cunoștințele de geografie despre mai multe dintre județele României.

Testul are 20 de întrebări din mai multe domenii: geografie, demografie și istorie. Fiecare întrebare are o sigură variantă corectă de răspuns. Succes!

1. Județul din România cu cea mai mică suprafață este:
A. Giurgiu
B. Ilfov
C. Covasna

2. Județul din România cu cea mai mare suprafață este:
A. Timiș
B. Caraș-Severin
C. Suceava

3. Împărțirea pe județe este atestată documentar în actualul spațiu românesc din anul:
A. 1878
B. 1848
C. 1392

4. Primul județ atestat documentar pe teritoriul actual al României este:
A. Suceava
B. Vâlcea
C. Argeș

5. Județul marcat pe această hartă cu o bulină roșie este județul:
A. Sălaj
B. Mureș
C. Bistrița-Năsăud

harta-oarba-judete-romania
Foto: minerals.ro


6. Județul din România cu cea mai mică populație este:
A. Sălaj
B. Covasna
C. Tulcea

7. Județul din România cu cea mai mare populație este:
A. Prahova
B. Cluj
C. Iași

8. Care dintre următoarele județe ale României este traversat de râul Mureș:
A. Covasna
B. Harghita
C. Hunedoara

mureș
Râul Mureș. Foto: Wikimedia Commons

9. Care dintre următoarele județe are în componență un oraș cu populația de peste 100.000 de locuitori (conform datelor de la ultimul recensământ, cel din 2011)?
A. Satu Mare
B. Neamț
C. Vâlcea

10. Viștea Mare, al treilea cel mai înalt vârf muntos din România, se află în județul:
A. Brașov
B. Argeș
C. Sibiu

11. Pe această hartă, numărul 20 marchează un oraș din județul:
A. Covasna
B. Brașov
C. Harghita

 

Foto: profudegeogra.eu
Foto: profudegeogra.eu

12. Râul Olt izvorăște de pe teritoriul județului:
A. Neamț
B. Covasna
C. Harghita

13. Cel mai mare lac din România se află în județul:
A. Neamț
B. Argeș
C. Tulcea

14. Care dintre următoarele județele nu are deloc pe teritoriul său forme de relief montane:
A. Teleorman
B. Timiș
C. Mehedinți

harta romaniei
Foto: welcometoromania.ro

15. Banatul românesc este o regiune care are în componență teritorii din 5 județe (Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Mehedinți, Timiș), conform organizării administrative. Unul singur este însă integral bănățean. Este vorba despre județul:
A. Caraș-Severin
B. Timiș
C. Arad

16. Cel mai mic oraș din România (după populație) se află în județul:
A. Sălaj
B. Covasna
C. Harghita

17. Recunoașteți după formă județul de mai jos? Este vorba despre județul:
A. Harghita
B. Mureș
C. Satu Mare

judet
Foto: Wikipedia.org

18. Care dintre următoarele județe nu are acces la Dunăre:
A. Timiș
B. Caraș-Severin
C. Galați

dunarea
Foto: balcanii.ro

19. În care dintre următoarele județe nu se desfășoară Podișul Getic:
A. Argeș
B. Teleorman
C. Dâmbovița

harta fizica a romaniei
Foto: technorati.ro

20. Județul din România care are cele mai multe municipii este:
A. Suceava
B. Hunedoara
C. Alba

Iată răspunsurile corecte:

1. B
2. A
3. C
4. B
5. C
6. B
7. C
8. B
9. A
10. A
11. A
12. C
13. C
14. A
15. B
16. C
17. B
18. A
19. B
20. B

reduceri emag

Dacă acest test vi s-a părut util și distractiv, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reduceri eMAG la televizoare. Cele mai bune oferte
Reduceri eMAG la tablete. Cele mai bune oferte de azi
Cele mai bune oferte la laptopuri cu preț mediu de la eMag
Muncește și călătorește. Locuri de muncă pe vase de croazieră
Locuri de muncă pentru șoferi în Germania, Marea Britanie, Olanda. Salarii de peste 3.000 de euro

Social Media:

290,672FaniLike
0Abonaţi+1
12AbonaţiAbonare