Jocuri

by -
Foto: AJ Cann

Elevii de clasa a XII-a au susținut astăzi proba de Matematică în cadrul examenului de Bacalaureat 2017.

În funcție de specializarea din liceu, absolvenții au primit diferite tipuri de subiecte (matematică-informatică, științele naturii, tehnologic sau pedagogic). Cele mai grele subiecte sunt cele de la specializarea matematică-informatică, iar cele mai ușoare de la profilul pedagogic.

Dacă multe dintre problemele și exercițiile pe care elevii le-au avut de rezolvat sunt destul de grele pentru adulții de astăzi, unele dintre cerințe ar trebui să poată fi rezolvate și de cei care au terminat liceul de ani buni.

Am selectat 9 întrebări dintre cele primite de elevi la examenul de Bacalaureat de astăzi (exercițiile alese fac parte din subiectele de la specializarea științele naturii, de la profilul tehnologic și de la cel pedagogic).

Vă invităm să trimiteți răspunsurile prin intermediul rubricii de comentarii a articolului sau să le publicați pe Facebook.

Iată cele 9 exerciții de matematică:

1.exerciții bac matematică test

2.

exerciții bac matematică test

3.

exerciții bac matematică test

4.

exerciții bac matematică test

5.

exerciții bac matematică test

6.

exerciții bac matematică test

7.

exerciții bac matematică test

8.

exerciții bac matematică test

9.

exerciții bac matematică test

Dacă vreți să vă verificați, aici găsiți răspunsurile corecte pentru cele 9 exericiții din test.

Dacă acest test vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

by -
Profesorii au ales un subiect actual politic ca subiect într-un examen de testare al cunoștințelor de limba engleză (Foto: Flickr / Ryan McGilchrist)
Foto: Flickr / Ryan McGilchrist

Am selectat 9 întrebări dintre cele primite de elevi la examenul de Bacalaureat de astăzi și am alcătuit acest test.

Exercițiile au fost alese din subiectele de la specializarea științele naturii, de la profilul tehnologic sau de la cel pedagogic).

Dacă multe dintre problemele și exercițiile pe care elevii le-au avut de rezolvat sunt destul de grele pentru adulții de astăzi, unele dintre cerințe ar trebui să poată fi rezolvate și de cei care au terminat liceul de ani buni.

În funcție de specializarea din liceu, absolvenții au primit diferite tipuri de subiecte (matematică-informatică, științele naturii, tehnologic sau pedagogic). Cele mai grele subiecte sunt cele de la specializarea matematică-informatică, iar cele mai ușoare de la profilul pedagogic.

La ora 15.00 Ministerul Educației Naționale a afișat și baremele pentru toate specializările.

Iată care erau răspunsurile corecte pentru cele 9 întrebări din test:

test matematică bac răspunsuri

Răspunsurile corecte pentru exercițiile de la punctele 5, 6 și 7, în această ordine:

test matematică bac răspunsuri

8.

test matematică bac răspunsuri

9.

test matematică bac răspunsuri

Dacă v-a plăcut acest test, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

by -
Subiecte BAC 2017 Biologie vegetală și animală
Foto: Jack-Benny Persson (Flickr)

Elevii de clasa a VIII-a au susținut astăzi proba la Matematică în cadrul Evaluării Naționale 2017. În total, la examenul din acest an s-au înscris în jur de 144.000 de elevi.

La ora 15.00 Ministerul Educației Naționale va afișa și baremul pentru proba de Matematică.

La primul subiect, elevii au primit câteva operaţii simple, ca de exemplu 20-20:2, dar și exerciții de geometrie.

La al doilea subiect, elevii au avut de rezolvat mai multe exerciții pornind de la un cub și de la o funcție.

În acest an, cel de-al treilea subiect de la proba de Matematică a fost tot unul de geometrie. Elevii au avut de răspuns la mai multe întrebări pornind de la un dreptunghi și de la un cilindru.

Evaluarea Națională 2017. Ce subiecte le-au picat elevilor la Matematică

La ora 15.00, Ministerul Educației Naționale va afișa și baremul pentru proba de Matematică pe siteul edu.ro.

Până când ministerul va afișa baremul v-am pregătit un test cu 7 întrebări alese din subiectele care le-au picat elevilor la proba de astăzi de Matematică de la Evaluarea Națională 2017.

Mai știți să răspundeți la aceste întrebări? Vă invităm să ne trimiteți răspunsurile prin intermediul rubricii de comentarii a articolului sau pe rețeaua de socializare Facebook.

1. Rezultatul calculului 20 – 20:2 este egal cu …

2. Șase caiete de același fel costă 30 de lei. Trei dintre acestea costă … lei.

3. Dacă A={1, 2, 3, 4} și B = {4, 6, 8}, atunci mulțimea A Ո B este egală cu {…}.

4. Aria unui pătrat cu latura de 6 cm este egală cu … cm².

5. În Figura 1 este reprezentat un tetraedru regulat ABCD. Dacă suma lungimilor tuturor muchiilor tetraedrului este egală cu 12 cm, atunci lungimea muchiei AB este egală cu … cm.

subiecte matematică evaluarea națională 2017
Foto: adevarul.ro

6. În tabelul de mai jos este prezentat numărul de elevi al fiecăreia dintre clasele unei școli. Conform tabelului, numărul total al elevilor din clasele a VIII-a ale acestei școli este egal cu …

subiecte matematică evaluarea națională 2017
Foto: adevarul.ro

7. Determinați două numere, știind că media lor aritmetică este egală cu 150, iar raportul celor două numere este egal cu 1/2.

Răspunsurile corecte le găsiți AICI.

TEST. 5 întrebări de la Evaluarea Națională la Română la care ar trebui să știi răspunsul și acum

Dacă acest test vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

by -
evaluarea națională 2017 română test
Foto: ziuaconstanta.ro / adevarul.ro

Elevii de clasa a VIII-a au susținut astăzi proba la Limba și Literatura Română în cadrul Evaluării Naționale 2017.

În total, la examenul din acest an s-au înscris în jur de 144.000 de elevi.

La proba de Limba și Literatura Română de la Evaluarea Națională 2017, elevii au avut de demonstrat că poezia „Ploaia”, de Magda Isanos, aparţine genului liric.

La cel de-al doilea subiect elevii au primit un text din revista „Terra Magazin”. Textul se numește „Cel mai rapid de pe pământ”. Ultimul subiect a constat în descrierea unei întâmplări imaginare sau reale petrecute la o competiţie sportivă. Narațiunea nu trebuia să depășească 300 de cuvinte.

La ora 15.00 Ministerul Educației Naționale va afișa și baremul pentru proba de Limba și Literatura Română.

Până când ministerul va afișa baremul v-am pregătit un test cu 5 întrebări alese din subiectele care le-au picat elevilor la proba de astăzi de Limba și Literatura Română.

Mai știți să răspundeți la aceste întrebări? Vă invităm să ne trimiteți răspunsurile prin intermediul rubricii de comentarii a articolului sau pe rețeaua de socializare Facebook.

1. Menționați câte un sinonim potrivit pentru sensul cuvintelor „melodia” și ”apărea” din următorul text:

Ploi verzi, de vară, sufletu-mi vrăjiră,
și-n melodia caldă, rămuroasă,
eu auzeam pămîntul cum respiră,
iarba cum crește, noaptea cum se lasă.

(…)

apărea-n pajiște sau lîngă bălți,
o zână pe care-o văzusem și-n alte dăți.
Numai picături de apă, văpăi
de fosfor era frumusețea-i dintăi.

2. Precizați două cuvinte din strofa de mai sus care conțin diftong.

3. Ce tip de rimă are strofa:

apărea-n pajiște sau lângă bălți,
o zână pe care-o văzusem și-n alte dăți.
Numai picături de apă, văpăi
de fosfor era frumusețea-i dintăi.

4. Menționați genul și cazul substantivelor ”recordul” și ”secundă” din următorul text:

De la apariția cronometrajului electronic în 1968, recordul mondial la proba atletică de 100 de metri la bărbați a coborât cu mai puțin de jumătate de secundă – în special datorită îmbunătățirilor aduse pistei și tehnologiei pantofilor de alergare. La un moment dat, s-a crezut că limita superioară a vitezei de alergare a omului este determinată de forța pe care tendonul cvadricepsului o poate absorbi la fiecare pas fără să se rupă. Acesta ar fi implicat o viteză maximă de 43,06 de km/h, dar, la Campionatul Mondial de la Berlin din 2009, jamaicanul Usain Bolt a depășit această viteză, atingând 44,72 de km/h.

Acum se crede că factorul limitator este rapiditatea cu care se pot contracta fibrele musculare, pentru a propulsa corpul înainte în timpul fracțiunii de secundă în care fiecare picior este în contact cu solul. Încă nu știm dacă antrenamentul sau moștenirea genetică pot îmbunătăți viteza de contracție a mușchilor, dar calculele arată că tendoanele umane pot rezista, teoretic, la viteze de până la 64 de km/h!

5. Citiți următorul text și menționați două figuri de stil diferite:

Ploi verzi, de vară, sufletu-mi vrăjiră,
și-n melodia caldă, rămuroasă,
eu auzeam pământul cum respiră,
iarba cum crește, noaptea cum se lasă.

Nu era nimic trist, dar solemn,
sufletul lumii închis în lemn,
în flori palide, în hribi și scaieți
revărsa bucuria tainicei vieți.

Cerul pierdut în cețuri îl uitam.
Nu mai eram nici eu decât ram,
decât rădăcină avidă și pace
de ierburi vâscoase, opace…

Însă irizata, subtila apă voioasă
avea licurici, clopoței în plete;
jumătate din ființa ei luminoasă,
lăsând să cadă văluri încete,

apărea-n pajiște sau lîngă bălți,
o zână pe care-o văzusem și-n alte dăți.
Numai picături de apă, văpăi
de fosfor era frumusețea-i dintăi.

AICI găsești lista întreagă de subiecte de la proba de Limba și Literatura Română de la Evaluarea Națională 2017.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

by -
cărți lectură
Foto: Oleg Zaytsev (Flickr)

În anii de școală mulți dintre noi au fost obligați să citească anumite cărți din programă, în ciuda faptului că unele dintre lecturi erau plictisitoare, demodate și greoaie. Drept urmare, unii elevi au dezvoltat o reticență față de lectură și odată ce au terminat anii de școală au preferat să nu mai pună mâna pe o carte de literatură.

Din fericire, numeroase cărți din literatura clasică sunt foarte ieftine la ora actuală și pot fi cumpărate de pe internet la prețuri foarte mici, ce pornesc de la 10-15 lei.

Astfel de cărți online sunt ușor de găsit și de cumpărat, așa că magia lecturii poate fi redescoperită la orice vârstă. În plus, acum nu vă mai obligă nimeni să citiți anumite cărți.

Ca să vă împrospătăm memoria și să vă sugerăm totodată câteva lecturi interesante, am alcătuit acest test cu 10 întrebări din literatura universală. La sfârșitul testului găsiți și răspunsurile corecte.

AICI găsiți toate cărțile și autorii menționați în test, precum și alte mii de cărți din diferite domenii.

1. „Micul prinț” este una dintre cele mai îndrăgite cărți pentru copii. Autorul său francez este:

a. Anatole France
b. Antoine de Saint-Exupery
c. Victor Hugo

2. Este unul dintre cei mai renumiți scriitori contemporani, iar în anul 2006 a obținut premiul Nobel pentru Literatură. Printre romanele sale se numără „Femeia cu părul roșu”, „Cartea neagră”, „Mă numesc Roșu”, „Muzeul inocenței” sau „Fortăreața albă”. Este vorba despre:

a. Orhan Pamuk
b. Salman Rushdie
c. Haruki Murakami

3. Lewis Carroll, autorul celebrului roman fantastic „Alice în Țara Minunilor” era de orgine:

a. Americană
b. Engleză
c. Germană

4. „Marele Gatsby”, unul dintre cele mai faimoase romane americane, a fost scris de:

a. Ernest Hemingway
b. John Steinbeck
c. F. Scott Fitzgerald

5. Autorul romanului „Anna Karenina” este:

a. F. M. Dostoievski
b. Lev Tolstoi
c. Mihail Bulgakov

6. Care dintre următoarele cărți nu a fost scrisă de autorul german Thomas Mann:

a. Suferințele tânărului Werther
b. Muntele vrăjit
c. Casa Buddenbrook

7. Celebrul detectiv britanic Sherlock Holmes este un personaj creat de scriitorul:

a. Agatha Christie
b. Arthur Conan Doyle
c. Edgar Allen Poe

8. Autorul celebrei serii de romane SF „Dune” este:

a. Isaac Asimov
b. H. G. Wells
c. Frank Herbert

9. Gabriel García Márquez , laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1982, era de origine:

a. Columbiană
b. Argentiniană
c. Chiliană

10. Care dintre următoarele romane nu este scris de autorul italian Umberto Eco:

a. Numele trandafirului
b. Pendulul lui Foucault
c. Un veac de singurătate

Răspunsurile corecte:
1. b, 2. a, 3. b, 4. c, 5. b, 6. a, 7. b, 8. c, 9. a, 10. c

by -
șarpele camuflat
Foto: Helen/ @SssnakeySci (Twitter)

O doctorandă în biologie din Statele Unite a publicat pe rețeaua de socializare Twitter imaginea de mai jos în care se află un șarpe extrem de greu de observat datorită camuflajului său perfect.

Imaginea a stârnit ample dezbateri pe rețeaua de socializare, unde a fost redistribuită de peste 5.000 de ori și a strâns peste 20.000 de aprecieri.

Provocarea lansată de doctorandă a fost preluată și de publicația britanică „The Telegraph”.

Helen a scris că șarpele fotografiat în mijlocul frunzelor maronii este un șarpe veninos din specia Agkistrodon contortrix, care face parte din familia șerpilor cu clopoței. Astfel de șerpi sunt foarte comuni în America de Nord și sunt reponsabili de numeroase dintre mușcăturile suferite de oameni.

Din fericire însă, deși sunt veninoși, mușcăturile acestor șerpi nu sunt decât în cazuri foarte rare fatale.

Voi reușiți să vedeți șarpele din imagine?

Dacă nu ați reușit, aveți aici „rezolvarea” oferită de specialistă.

Dacă v-a plăcut această provocare și vreți să rezolvați și alte teste, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

by -
șarpele camuflat
Foto: Helen/ @SssnakeySci (Twitter)

Zeci de mii de oameni s-au chinuit în ultimele zile să descopere șarpele „ascuns” în această imagine, iar mulți dintre ei nu au reușit nici după ce au privit îndelung fotografia.

Așa că Helen, doctoranda în herpetologie din Statele Unite care a publicat poza pe rețeaua de socializare Twitter, a decis să ofere și rezolvarea provocării.

„În caz că nu l-ați găsit… Agkistrodon contortrix e drăguț, dar e veninos, așa că nu îl atingeți”, a scris ea pe Twitter.

Iată mai jos unde se află în această imagine șarpele din specia Agkistrodon contortrix.

Agkistrodon contortrix face parte din familia șerpilor cu clopoței. Astfel de șerpi sunt foarte comuni în America de Nord și sunt reponsabili de numeroase dintre mușcăturile suferite de oameni.

Din fericire însă, deși sunt veninoși, mușcăturile acestor șerpi nu sunt decât în cazuri foarte rare fatale.

Dacă v-a plăcut această provocare și vreți să rezolvați și alte teste, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

by -
problemă cai potcoave

O problemă de algebră cu potcoave, cai și cizme s-a viralizat pe internet în ultimle săptămâni și a pus în dificultate mii de internauți.

În ciuda aparentei simplități a problemei, oamenii au oferit răspunsuri extrem de diverse la această problemă, ceea ce a contribuit și mai mult la viralizarea exercițiului de algebră.

O singură postare pe Facebook a acestei probleme a strâns peste 500.000 de comentarii.

Zeci de mii de oameni au redistribuit problema, a cărei popularitate a crescut atât de mult încât site-uri mari precum Mashable, Daily Mail și Daily Dot au prezentat problema în paginile lor.

Mai mult, și canalul de YouTube MindYour Decisions a postat un filmuleț la data de 7 septembrie în care explică problema.

Voi știți să rezolvați această problemă de algebră?

problemă cai potcoave

Dacă vreți să vă verificați, aici găsiți răspunsul corect la problemă.

Dacă v-a plăcut acest exercițiu și vreți să rezolvați și alte probleme de logică sau de matematică pe care le prezentăm, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

3 probleme de logică pe care numai cei foarte atenţi le pot rezolva

Un test pentru copii de 6 ani a pus în dificultate mulți adulți. Pe ce număr e parcată mașina?

Test de inteligență. O problemă de logică cu ouă de Paşte

by -
problemă cai potcoave

Un cal are valoarea 10, o potcoavă valoarea 2, iar o cizmă valoarea 1. Prin urmare, răspunsul corect este 21.

AICI găsiți enunțul problemei de matematică.

Mai jos, găsiți și un filmuleț care vă explică rezolvarea problemei.

by -
mari corupți
Foto: Antônio Milena/ABr / Wikimedia Commons / Captură YouTube / Flickr Creative Commons

În ultimii 10 ani, lupta împotriva corupției din România a dus la prinderea și la încarcerarea unui număr impresionant de corupți din diferite domenii: oameni politici, afaceriști, jurnaliști, medici, judecători sau profesori care luau șpăgi.

Dincolo de „mica corupție”, au căzut multe nume grele din politica românească, oameni politici pe care, în urmă cu 15-20 de ani, aproape nimeni nu și i-ar fi imaginat ajunși în spatele gratiilor.

În ciuda acestui fapt, o bună parte dintre români tind să facă aceleași alegeri în ziua votului, trimițând în funcții publice persoane suspectate de fapte corupție, anchetate penal, condamnate în primă instanță sau chiar aflate aflate în spatele gratiilor.

Deoarece de multe ori faptele de corupție sunt uitate rapid de opinia publică, iar persoane care au fost condamnate definitiv ajung iarăși în platourile de televiziune odată ce au ieșit din pușcării, GreatNews vă propune acest scurt test menit să vă împrospăteze memoria.

Testul conține 10 întrebări despre mari corupți din România condamnați definitiv în justiție, iar fiecare întrebare are o singură variantă corectă de răspuns.

Așadar, cât de bine cunoașteți faptele de corupție ale aleșilor și ale afaceriștilor români? Faceți acest test și veți afla!

[viralQuiz id=9]

La ora actuală există numeroase alte dosare de mare corupție pe mesele procurorilor. Așadar e posibil ca, peste câteva luni, acest test să aibă și mai multe întrebări, ca de exemplu „Cine a primit o șpagă în cimitir?” sau „Cine a fost prins cu șpaga în mașină, în toiul nopții”?.

Surse foto: YouTube / Christine und Hagen Graf (Flickr / Creative Commons) / Stephen Z (Flickr / Creative Commons) / European Parliament / Bernard Goldbach (Flickr / Creative Commons) / Kenny Mitchell (Flickr / Creative Commons) / Karwik (Flickr / Creative Commons) / Image Money / Flickr (Creative Commons) / dolphinsdock (Flickr / Creative Commons)

Dacă v-a plăcut acest test, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

 

Social Media:

290,780FaniLike
0Abonaţi+1
12AbonaţiAbonare