Câte Big Mac-uri își poate cumpăra un român, dintr-un salariu

Dintr-un salariu mediu pe economie, un român îşi poate cumpăra aproximativ 170 de hamburgeri Big Mac, de la McDonald’s, față de un norvegian care poate mânca într-o lună 800 de astfel de produse.

Și asta în timp ce, dintr-un salariu mediu, un cetățean al zonei euro îşi poată cumpăra peste 420 de Big Mac-uri, iar un american poate mânca într-o lună 752 de astfel de produse.

Potrivit unei analize realizată de Ziarul Financiar, piaţa locală se află astfel aproape de coada clasamentului mondial al puterii de cumpărare văzută prin prisma consumului unui produs de tip fast-food. După România, se situează ţări precum Brazilia, India, Ucraina sau Thailanda.

„Privit la nivel general, acest indicator (numărul de hamburgeri Big Mac pe care îi poţi cumpăra dintr-un salariu, n.red.) este relevant şi indică faptul că în România puterea de cumpărare este mai mică decât în Norvegia spre exemplu. Trebuie însă să ţinem cont şi de micile particularităţi ale unei ţări, particularităţi care pot apărea în cazul reţetei. spre exemplu“, a subliniat analistul economic Aurelian Dochia.

El a dat ca exemplu India, unde nu se consumă carne de vită astfel că pentru comparaţie a fost folosit Maharaja Mac, un sandwich cu pui.

Și preţurile unui Big Mac pot varia de la țară la țară, astfel că dacă în Ucraina un hamburger costă 1,2 dolari, prețul acestuia ajunge la 7,54 dolari în Elveţia. În România, un Big Mac costă 9,9 lei, echivalentul a 2,5 dolari.

„Firmele ţin într-o anumită măsură seama de puterea de cumpărare a unui stat în momentul în care stabilesc preţurile. Alţi factori care influenţează preţul sunt productivitatea şi costurile. Este posibil ca în România costurile pentru realizarea unui Big Mac să fie mai mari decât în Franţa, spre exemplu“, a mai spus Aurelian Dochia.

 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.