Cătălin Ioniță este noul șef al Poliției României

Cătălin Ioniță. Foto: DGA
Cătălin Ioniță. Foto: DGA

Premierul interimar Mihai Fifor a semnat decizia de eliberare din funcția de inspector general al Poliției Române a lui Sorin Despescu, iar locul său va fi luat de Cătălin Ioniță, cel care fusese propus și de Ministrul de Interne, Carmen Dan, în urmă cu o săptămână.

Este una dintre primele măsuri luate de prim-ministrul interimar Mihai Fifor, după ce PSD l-a forțat pe Mihai Tudose să demisioneze. Fostul premier îi oferise o săptămână șefului Poliției Române, Sorin Despescu, pentru a prezenta un raport complet în cazul polițistului pedofil.

Este o victorie pentru Carmen Dan, care îi ceruse capul lui Despescu și înlocuirea sa cu chestorul principal Cătălin Ioniță, care conduce din 2016 Direcția Generală Anticorupție din Ministerul Afacerilor INterne.

Cătălin Ioniță are 41 de ani și a fost împuternicit de către Mihai Fifor, pentru o perioadă de șase luni, în funcția de inspector general al Inspectoratului General al Poliției Române, în rang de secretar de stat.

Ioniţă este absolvent de studii superioare de lungă durată cu diplomă de licenţă Academia de Poliţie Al. Ioan Cuza, Bucureşti – Facultatea de Drept, Specializarea Combaterea Criminalităţii Economice şi a urmat studii postuniversitare la Universitatea Bucureşti – Facultatea de Drept – Criminalistică. El a urmat mai multe cursuri de specializare, iar în 2012 a obţinut doctoratul la Academia de Poliţie „Al. Ioan Cuza”.

În urmă cu o săptămână, când Carmen Dan i-a cerut demisia lui Bogdan Despescu și l-a nominalizat pentru înlocuirea acestuia pe Cătălin Ioniță, acesta din urmă ar fi refuzat postul. Ulterior, Mihai Tudose a acuzat-o pe Carmen Dan că l-a mințit, grăbindu-și sfârșitul în fruntea Guvernului.

Rămâne de văzut dacă va cădea și celălalt cap cerut de Carmen Dan, cel al șefului secției Omoruri din cadrul Poliției Capitalei, Radu Gavriș, cel care a coordonat operațiunea de prindere a pedofilului, dar care criticase modificările făcute de PSD și ALDE asupra Codurilor Penale.