Câtă hârtie am consuma ca să printăm tot Internetul

Cercetătorii de la Universitatea din Leicester, Marea Britanie, au găsit formatul paginilor pe care internetul s fie tipărit: A4. Iar numărul lor s-ar ridica la 136 de miliarde, potrivit CNN. Doar că cercetătorii Evangeline Walker și George Harwood au luat în considerare pentru studiul lor doar paginile de internet accesate în fiecare zi prin intermediul motoarelor de căutare.

Calculul lor a fost simplu: există 4,54 miliarde de pagini de net care pot fi printate pe câte 30 de pagini A4 fiecare. Efortul acestei printări ar tăia câteva păduri: 16 milioane de copaci ar fi decimați.

Numai Wikipedia, varianta în engleză, ar avea nevoie de 71 de milioane de pagini, adică 8.337 de arbori sacrificați.

Pentru a înțelege mai bine dimensiunea, punem față în față cărțile unei biblioteci obișnuite: Biblioteca Congresului are doar 37 de milioane de cărți. Chiar dacă suntem generoși și punem cam o mie de pagini pe carte, ajungem la doar 37 de miliarde de pagini, adică mai puțin de un sfert din întregul internet.

Și ceea ce trebuie să mai știm este faptul că utilizatorii obișnuiți au acces la aproape 4% din capacitatea internetului. Motorul de căutare Google stochează informații de la câteva trilioane de site-uri. Însă, chiar dacă sunt impresionante aceste cifre, există o parte ascunsă foarte mare pe care motorele de căutare nu o indexează.

Aceste pagini ar avea date sensibile, precum datele financiare, rapoarte medicale sau programe de zbor. De asemenea, această zonă întunecată a internetului a început să fie folosită și pentru activități ilegale, vânzări de arme, pedofilie sau chiar vânzarea de droguri.

Date neoficiale afirmă că internetul „invizibil”, care nu este indexact de motoarele de căutare, ar reprezenta 96%.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.