Cât vor mai putea rămâne românii în Marea Britanie, după BREXIT

FOTO: Adam Derewecki/Pixabay.com
FOTO: Adam Derewecki/Pixabay.com

Guvernul Marii Britanii ar putea lua cea mai dură măsură cu privire la drepturile imigranților europeni. De asemenea, libera circulație se va încheia odată cu ieșirea efectivă a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Măsurile apar într-un document guvernamental, care a ajuns în presă. Foarte afectați ar urma să fie și românii care lucrează în Regat.

Potrivit The Guardian, europenii slab calificați vor putea locui în Marea Britanie maximum doi ani, iar cei care au calificare superioară vor mai putea rămâne între 3 și 5 ani.

De asemenea, după Brexit, cetăţenii Uniunii Europene vor putea intra în Marea Britanie doar cu paşaportul, arată draft-ul, iar cărţile lor de identitate naţionale nu vor mai fi acceptate la punctele vamale.

Pentru a rămâne în ţară mai mult de câteva luni, vor trebui să obţină permise biometrice de rezidenţă care vor fi mai greu de obţinut decât sub actuala legislaţie.

Dacă acum imigranţii trebuie să demonstreze că lucrează sau că îşi caută un loc de muncă, după Brexit ar urma să fie impusă o limită minimă de venituri, astfel încât oamenii să demonstreze că se pot întreţine singuri.

Câți români lucrează în Marea Britanie

Reprezentanții Guvernului nu au vrut să comenteze documentul care a ajuns în presă,însă au spus de mai multe ori că planul este să reducă migraţia de la aproximativ 250 de mii de oameni cât a fost anul trecut, la mai puţin de o sută de mii de oameni.

Peste 230.000 de români lucrează în Marea Britanie, ocupând locul al treilea ca naţionalitate. Cei mai mulţi muncitori imigranţi sunt din Polonia (916.000), urmaţi de Irlanda (322.000). Apoi, după România, urmează Portugalia (219.000), Italia (192.000) şi Franţa (165.000).

Producţia (307.000), retailul (261.000), sănătatea şi sectorul social (225.000) reprezintă domeniile unde lucrează, în Marea Britanie, cei mai mulţi europeni care nu au cetăţenie britanică.

Personalul din structurile de primire turistică şi cei din sectorul de servicii alimentare sunt în număr de 222.000, sectorul construcţiilor angajează 194.000 de imigranţi, în timp ce educaţia are 159.000 de angajaţi din afara Marii Britanii.

FOTO: Adam Derewecki/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.