Cât costă o noapte de cazare la Cernobîl. Turiștii au parte de reguli spartane

Foto: Matti Paavonen / Wikimedia Commons

Tot mai mulți turiști aleg să viziteze locul celei mai mari catastrofe nucleare civile din istoria omenirii. Pentru ei, în zonă a fost deschis chiar și un hotel.

Hotelul din Cernobîl, situat într-o zonă un pic mai ferită de radiații (dar tot periculoasă), a fost inaugurat în 2017.

Însă, turiștii care vin aici au parte de reguli foarte stricte: nu au voie să atingă nimic, fie că este vorba despre clădiri sau locuri de joacă abandonate sau de vegetație.

În plus, ei nu au voie să se așeze pe jos sau să mănânce în aer liber. Mai mult, ei nu pot nici măcar să așeze trepiedul aparatului foto pe pământ.

”Radiațiile te fac să te simţi inconfortabil. Ghidul ne spune să nu ne apropiem de anumite obiecte. Aşa că, da, uneori nu mă simt în siguranţă”, spune un turist francez.

Majoritatea turiștilor sunt din Europa, însă sosesc și curioși din Australia, Noua Zeelandă, Statele Unite sau Canada, potrivit Știrilor TVR.

O noapte de cazare la hotelul din Cernobîl costă 7 dolari și jumătate (circa 30 de lei). Hotelul este amplasat într-o zonă în care nivelul radiațiilor este ceva mai scăzut, însă tururile turistice includ și zone puternic contaminate.

În prezent există paturi pentru 50 de persoane în fostul cămin sovietic localizat la circa 15 kilometri de situl în care a avut loc dezastrul nuclear de la reactorul Cernobîl în 1986.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.