Castelul cu 7.400 de stăpâni. Au salvat o clădire splendidă de la demolare

La Mothe-Chandeniers. Foto: Pierre Mairé / Wikimedia Commons
La Mothe-Chandeniers. Foto: Pierre Mairé / Wikimedia Commons

O campanie internațională de strângere de fonduri a reușit să salveze un castel din vestul Franței aflat într-o stare avansată de degradare.

Peste 7.400 de persoane din toată lumea au contribuit pentru salvarea unui castel din Franța, care ar fi urmat să fie demolat. Este pentru prima oară când o campanie de crowdfunding reușește să salveze un castel. În doar 40 de zile s-au strâns peste 500 de mii de euro, care era prețul cerut pentru Chateau de la Mothe-Chandeniers.

Miile de noi proprietari au plătit cel puțin 50 de euro pentru castel și acum urmează să îl restaureze și să îl deschidă pentru vizitele publicului.

Fiecare donator va primi acțiuni într-o companie care va conduce destinele castelului dacă vor mai plăti câte un euro pentru fiecare 50 de euro donați.

Chateau de la Mothe-Chandeniers se află în regiunea Poitou-Charentes, la aproximativ 200 de kilometri de Paris, și, cu toate că a fost construit în secolul al XIII-lea, nu a fost niciodată clasificat drept monument istoric în Franța.

Castelul a fost cucerit de două ori de către englezi în Evul Mediu și a fost jefuit în timpul Revoluției Franceze. În 1809 a fost cumpărat de un om de afaceri din Paris, Francois Hennecart, care l-a renovat și a plantat mai multe vii în jurul clădirii.

Clădirea a fost restaurată din nou în 1870, însă în 1932 a fost distrusă de un incendiu. În 1981, un fost profesor de matematică, Marc Deyemer, a cumpărat castelul, însă nu a reușit să încetinească procesul de degradare. Burienile au năpădit clădirea istorică, pe care proprietarul ar fi vrut să o demoleze.

După ce au cumpărat castelul, cei peste 7.400 de noi proprietari trebuie să mai adune încă o jumătate de milion de euro pentru a începe lucrările de restaurare.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.