Castelul-calendar, un monument uitat al României

Castelul-calendar din județul Mureș este o bijuterie arhitectonică părăsită (wikimedia.org)
Castelul-calendar din județul Mureș este o bijuterie arhitectonică părăsită (wikimedia.org)

Castelul-calendar se află lângă localitatea mureșeană Zau de Câmpie și este o clădire unică în România. Din păcate, monumentul istoric a fost neglijat de autorități și este într-o stare avansată de degradare.

Istoria construcției începe în primii ani ai anilor 1900, când a fost construită de către baronul Istvan Ugron, care era ambasadorul Austro-Ungariei în Rusia.

Se pare că diplomatul maghiar a comandat castelul pentru a o curta pe una dintre fetele țarului Nicolae al II-lea.

Clădirea are 365 de ferestre, 52 de camere și patru turnuri. Toate aceste detalii sunt trimiteri evidente la calendar, anul având 365 de zile, 52 de săptămâni și patru anotimpuri.

De asemenea, castelul are 12 holuri (luni într-un an) și șapte terase, câte zile are o săptămână.

Baronul nu a reușit să o cucerească pe prințesa Rusiei, care ar fi cerut ca drumul până la castel să fie pavat cu bani de aur. Mai mult, câțiva ani mai târziu, în 1917, țarul Nicolae al II-lea și întreaga sa familie au fost uciși de către sovietici.

„Se împlinesc 97 de ani de la execuţia ţarului Rusiei cu întreaga familie, interesant aţi prins data asta. În 1899, Ugron Istvan avea 37 de ani şi s-a gândit el să facă un castel altcumva decât există pe unde a fost el prin Europa”, a povestit istoricul Ioan Dorim, pentru Digi 24.

Castelul-calendar a fost construit în 1911, iar în perioada comunistă a fost naționalizat și a fost, pe rând, sanatoriu pentru bolnavii de tuberculoză, școală, depozit de cereale și casă de copii.

Monumentul istoric aparține în prezent Consiliului Județean Mureș, dar este în administrarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului.

Autoritățile au neglijat imobilul, care este închis în acest moment. Există un plan de accesare al unor fonduri europene pentru transformarea castelului în centrul de zi pentru copii nevoiași și persoane cu handicap.

Există, bineînțeles, probleme în acest sens:

„Cum Guvernul de un an şi şapte luni întârzie definitivarea ghidurilor solicitanţilor, noi nu avem pe ce să depunem acest proiect. Şi de doi ani de zile el e în conservare”, precizează Ciprian Dobre, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş.

Ministerul Culturii trebuie să dea un aviz pozitiv pentru demararea lucrărilor, care ar urma să fie finanțate prin Programul Operațional Regional.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews