Castel vechi de două sute de ani din România, renovat complet

castelul sâncrai
Castelul Banffy din Sâncrai în timpul lucrărilor de reabilitare. Foto: Mircea Rareș Țetcu via Wikimedia Commons

Castelul din Sâncrai, vechi de 200 de ani, a fost complet renovat și va găzdui un centru cultural, relatează gandul.info. Castelul fusese dezafectat în 2005, iar timp de mai mulți ani a căzut în uitare. Acum, datorită lucrărilor de restaurare care au durat trei ani, castelul ar putea avea un viitor luminos.

Aflat în Sâncrai, un sat micuț cu numai 800 de locuitori din județul Alba, castelul aparţine Consiliului Judeţean Alba. Viitorul centru cultural se va numi „Centrul Cultural Castel Sâncrai”.

Castelul Sâncrai, numit și castelul Bánffy, se întinde pe o suprafaţă de 781 de metri pătraţi. Construcția a fost ridicată în anul 1805 de familia Kemeny, iar apoi a ajuns la familia nobiliară Bánffy din Transilvania, de la care a trecut în proprietatea statului român.

Castelul a avut parte de mai multe modificări de-a lungul timpului, iar în perioada 1947-2005 a avut destinaţia de centru pentru asistenţă socială. În 2005, castelul a fost dezafectat. Lucrările de reabilitare și restaurare a imobilului au început în mai 2011 și s-au terminat în octombrie 2014.

Imobilul ar urma să fie folosit pentru organizarea de evenimente culturale, festivaluri, concursuri, târguri, seminarii, expoziţii temporare sau permanente sau a unor activităţi de promovare a turismului cultural.

Costurile totale ale restaurării s-au ridicat la 4,1 milioane de lei, din care 1,3 milioane reprezintă finanţare din fonduri europene.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.