Proprietari de case tradiționale au învățat la Viscri cum să-și restaureze locuințele

Aproximativ 1.000 de proprietari de case tradiţionale din 31 de sate din judeţele Sibiu, Mureş şi Braşov au fost învățați cum să-și restaureze locuințele pe care le dețin și cum să le sporească gradul de confort.  

Ei au fost aduși în satul Viscri din județul Brașov, sat în care chiar Prințul Charles al Marii Britanii deține câteva proprietăți tradiționale.

Cei 40 de proprietari de case tradiţionale din fiecare sat au fost selectați de către primăriile de care aparţin, proiectul urmărind să responsabilizeze şi să implice administraţiile locale în procesul de protejare şi valorificare a fondului construit tradiţional.

Atelierul a cuprins o vizită la casa din Viscri a Prinţului Charles, o vizită la o pensiune turistică amenajată în clădiri vernaculare, respectiv grajd şi şură, un tur ghidat prin sat şi un seminar teoretic.

“Scopul proiectului este informarea şi educarea proprietarilor de case tradiţionale în spiritul păstrării patrimoniului construit, ca element definitoriu al identităţii locale şi în vederea dezvoltării iniţiativei antreprenoriale în domeniul turismului, prin punerea în valoare a fondului construit tradiţional ca o sursă de venit şi motor de dezvoltare a comunităţii locale”, au afirmat reprezentanții Asociației Monumentum, care a derulat proiectul.

Ce au învățat proprietarii de case tradiționale

Proprietarii au fost învățați despre importanţa folosirii materialelor compatibile cu casele tradiţionale, mulţi dintre ei folosind în prezent, în necunoştinţă de cauză, materiale care în timp degradează clădirea şi produc disconfort la locuire.

De asemenea, proprietarii au primit broşuri cu soluţii de reabilitare şi restaurare adecvate, dar mai ales de îmbunătăţire a confortului de locuire în casele tradiţionale, precum soluţii de amplasare şi amenajare a unor băi pe tipologia de plan tradiţional sud-transilvănean, mansardări ale podurilor existente şi soluții posibile şi eficiente de iluminare, amenajarea pivniţelor în spaţii de locuit, amplasarea de scări interioare, refolosirea şi amplasarea mobilierului tradiţional, dar şi a celui contemporan.

În cadrul proiectului au fost prezentate și soluţii de finanţare pentru reabilitarea clădirilor, cei mai mulţi dintre proprietari considerând că trebuie ajutaţi atunci când li se impun, prin lege sau prin regulamentul local de urbanism, reguli pentru păstrarea fondului construit tradiţional.

Păstrarea șurelor de către proprietarii de case tradiționale

O altă problemă importantă în conservarea patrimoniului este aceea a păstrării șurelor.

Pentru că oamenii nu mai cresc animale, șurile şi-au pierdut funcţia de depozitare de materiale furajere, iar proprietarii, nemaiavând nevoie de ele, le demolează, pentru a le folosi ca lemn de foc.

“Dărâmarea lor are consecinţe grave, căci afectează peisajul cultural sud-transilvănean. De aceea, se recomandă ca alternativă la construcţiile noi din beton şi cărămidă, care ar ocupa un spaţiu în plus în ogradă, reconversia şurilor în locuinţe, nu dărâmarea, ci restaurarea şi reamenajarea lor în acord cu cerinţele de confort moderne”, susțin reprezentanții aceleiași asociații.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.