Case dispărute din București, reconstruite virtual. Imagini 3D superbe

Reconstrucţii Case Dispărute
Casa Nicolau Dobre. Foto: Pagina de Facebook „Reconstrucţii Case Dispărute”

Un grup de arhitecte reconstituie virtual case dispărute din Bucureştiul de odinioară, pe baza unor imagini şi documente de arhivă, relatează b365.ro.

Casele sunt reconstruite virtual pe baza unor documente de arhivă din diverse surse (Arhivele Naționale, Arhive de relevee) sau pe baza unor fotografii vechi. Acuratețea reconstrucțiilor este de 70-80%.

Imobilele care fac parte din proiect sunt alese în funcţie de mai multe criterii: trebuie să facă parte din categoria clădirilor rezidențiale, să existe surse pentru reconstrucţie – proiectul de autorizație, cel puțin un releveu și poze istorice.

„Urmează să reconstruim digital, până la finalul lui 2015, 10 clădiri dispărute, atât din mediul urban, cât și din mediul rural, clădiri care au în spate o poveste interesantă și uneori controversată”, a explicat Raluca Zaharia, coordonator de proiect, pentru sursa citată.

Iniațiatorii proiectului sunt Arhivadearhitectură.ro și Asociația Arche.

„Echipa este deschisă voluntarilor care vor să învețe”

După ce reconstrucțiile sunt finalizate, ele sunt publicate pe pagina de Facebook „Reconstrucţii Case Dispărute”. Dacă va exista o finanţare, acestea vor fi publicate şi pe arhivadearhitectură.ro. Totodată, există posibilitatea de a organiza o expoziție cu cele 10 clădiri prin intermediul asociațiilor partenere.

Modul de modelare 3D ales este BIM (Building Infomation Model), un sistem integrat de modelare 3D care utilizează moduri de stocare a informației. O reconstrucţie digitală durează, în medie, până la 3 luni.

Reconstrucţii Case Dispărute
Foto: Pagine de Facebook „Reconstrucţii Case Dispărute”

Echipa proiectului este formată din Oana Marinache, istoric de artă, care face documentarea de arhivă, și 4 arhitecte: Raluca Zaharia, coordonator de proiect, Ama Valcoreanu, Radu Diana și Iulia Manitiu.

„Echipa este deschisă voluntarilor care vor să învețe cum se fac aceste reconstrucții. Pregătim o secțiune specială cu tutoriale și un posibil workshop pe această temă”, a mai spus Raluca Zaharia pentru b365.ro.

Proiectul are ca scop promovarea clădirilor dispărute în perioada interbelică, în perioada regimului comunist, dar și a celor demolate în zilele noastre.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recoamndările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în străinătate în domeniul promovării produselor. Salarii de până la 2.500 de lire
Granturi de 25.000 de euro pentru afacerile românești. Cum puteți obține banii
Lupta pentru a aduce pe lume copilul fiicei sale decedate, din nou în atenția publică

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.