Casa din baloți de paie și lut, mai ieftină cu 40% decât una obișnuită

casa din baloți de paie
Casa din baloți de paie și lut. Foto: adevarul.ro

În vârstă de 38 de ani, Viorel Porumb își construiește o casă ecologică din baloți de paie, din lemn și din lut la Băile Herculane. Bărbatul spune că locuința sa este una solidă, și totodată cu 40% mai ieftină decât una obișnuită, relatează adevarul.ro.

Timișoreanul a lucrat timp de 13 ani în Italia, iar acum a decis să se întoarcă în țară. Alături de soția sa, Viorel își construiește casa pe Drumul European 70, în localitatea Topleț, foarte aproape de staţiunea Băile Herculane.

Soții intenționează ca în viitor să înceapă o afacere în turism. Construcţia este finalizată în proporţie de circa 70-80% și mai au de lucru și la finisaje.

„M-am informat prin intermediul internetului, după care am început să conturăm câteva idei şi să facem câteva calcule în privinţa locuinţelor. Pentru familie ne-am gândit să facem ceva ecologic, este puţin mai ieftin faţă de ceea ce înseamnă locuinţă construită prin metodele clasice”, a povestit Viorel pentru adevarul.ro.

Bărbatul spune că locuința sa este cu 40% mai ieftină decât una realizată din materiale clasice (ciment, cărămidă, fier beton).

Casa din baloţi de paie. Ieftină şi gata într-o săptămână

Casa din paie și lut se întinde pe o suprafaţă de 150 mp și are o sufragerie, o bucătărie, patru dormitoare şi două băi.

După ce vor finaliza construcţia acestei case, cei doi soţi vor să amenajeze şi câteva căsuţe tip hobbit şi o piscină, pentru turişii care vor vizita zona.

casa din baloți de paie
Casa din baloți de paie și lut. Foto: adevarul.ro
casa din baloți de paie
Casa din baloți de paie și lut. Foto: adevarul.ro

În prezent, casele din baloți de paie și din lut sunt tot mai populare, atât în România, cât și în restul Europei. Ele sunt destul de ușor de realizat și uneori pot fi gata într-o singură săptămână: după turnarea temeliei, se ridică un schelet din lemn, care apoi este îmbrăcat în baloţi de paie și în lut.

Deși pot părea bizare, casele din lut sunt construcții rezistente, care au și avantajul unui preţ de construcţie foarte mic. În plus, paiele sunt un foarte bun izolator termic.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Casa din baloţi de paie. Ieftină şi gata într-o săptămână
Proiect de vis – Casă din pământ, paie şi lemn, săpată într-un deal | GALERIE FOTO
Nu avea bani de chirie, așa că și-a construit singur o casă. Mică, ingenioasă și confortabilă
Un tânăr și-a construit o căsuță ca în Stăpânul Inelelor | FOTO
O altfel de casă. Costă doar câteva mii de euro, secretul „stă” însă în pereţi

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.