Șapte sfaturi simple pentru cei care vor să scrie o carte

Sfaturi pentru scriitorii amatori. Foto: R. Crap Mariner / Flickr
Sfaturi pentru scriitorii amatori. Foto: R. Crap Mariner / Flickr

”Scrisul e ușor. Tot ce trebuie să faci este să elimini cuvintele greșite”, spunea Mark Twain, celebrul autor american. În ciuda opiniei generale că este foarte greu să fii publicat în zilele noastre, cel mai dificil lucru pe care trebuie să îl facă noii autori este chiar scrisul.

Dacă sunteți în căutarea inspirației, vă recomandăm această colecție de cărți online. Puteți arunca un ochi și peste cărțile editurii Art.

Iată, deci, șapte reguli simple care vă vor ajuta să scrieți o carte.

1. Alegeți un subiect

Scrieți o descriere de o frază a cărții pe care aveți de gând să o scrieți. Apoi dezvoltați ideea la un paragraf. Încercați apoi să umpleți o pagină cu tema romanului. Puteți realiza și un tabel cu principalele capitole pe care aveți de gând să le scrieți. Gândiți-vă la o carte în termeni de început, cuprins și încheiere.

2. Stabiliți un număr de cuvinte pe care să îl scrieți zilnic

O pagină pe zi înseamnă 300 de cuvinte noi. Nu trebuie să scrieți foarte mult, ci să o faceți des. Dacă vă stabiliți o țintă zilnică de cuvinte, veți avea un obiectiv clar, iar cartea va prinde contur cu fiecare zi care trece.

3. Faceți-vă un program pentru scris

Pentru a termina o carte, trebuie să vă organizați timpul. Nu lăsați să treacă niciun termen-limită! Fiți foarte scrupuloși când vine vorba de timp. Când e vremea să scrieți, faceți doar asta!

4. Scrieți întotdeauna în același loc

Nu contează că scrieți la birou, într-o cafenea sau pe masa din bucătărie. Important este să fie un loc oarecum izolat de restul activităților dumneavoastră. Dacă locul unde scrieți este special, veți munci mai intens.

5. Cereți feedback

Nu este nimic mai rău decât să fiți nevoiți să rescrieți o carte, doar pentru că nu ați lăsat pe nimeni să o citească. Câțiva cititori fideli și sinceri sunt necesari oricărui autor. Aceștia pot fi prieteni, rude sau editori. Părerea lor vă va îndrepta în direcția bună.

6. Nu abandonați

Orice s-ar întâmpla, terminați de scris cartea! Puteți apoi să o trimiteți unei edituri, să o publicați pe Amazon sau să o citiți în parc. Nu țineți cartea într-un sertar. Luptați-vă pentru ideile voastre!

7. Nu vă temeți de eșec

Cu toate că ați muncit enorm pentru a scrie o carte, este foarte posibil ca rezultatul să nu fie pe măsura așteptărilor. Nu vă demoralizați în fața eșecului. Nimeni nu este perfect.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.