Carne de pui din străinătate, dar cu etichetă de produs în România

Reprezentanții crescătorilor de păsări atenționează că magazinele din țara noastră au fost invadate cu pui și carne de pui din străinătate, dar pe eticheta cărora scrie că este produsă în România.

Situația a apărut din cauză că distribuitorii nu sunt obligați de lege să menționeze pe etichetă ţara de origine a alimentelor.

Mai mult, embargoul Rusiei asupra produselor alimentare a făcut ca o serie de alimente, printre care și carnea de pui produsă în țările Uniunii Europene să se îndrepte și către magazinele din țara noastră.

„Odată cu embargoul Rusiei, surplusul de carne a venit în mare parte pe piaţa noastră şi aşa s-au mărit importurile cu 25%, mai ales din Olanda şi Polonia, şi ne-au scăzut exporturile cu 10%. Acest lucru a dus la creşterea ofertei de carne de pe piaţa internă cu circa 15% din iunie, lucru care a dus la scăderea preţului la poarta fermei cu 12-15%, sub costul de producţie. Producătorii autohtoni sunt, practic, într-o situaţie de viaţă şi de moarte. În momentul de faţă, nu există obligativitatea marcării etichetei cu ţara de origine. De exemplu, un importator de la noi care aduce carne de pui din Olanda şi o ambalează aici nu are obligaţia să scrie că această carne a fost crescută şi abatorizată în Olanda. În prezent, pe tot ce se comercializează din ţări membre ale Uniunii Europene, dacă se ambalează în România, nu se menţionează ţara de origine, nici măcar faptul că este crescut în Uniunea Europeană, pentru că nu există această obligaţie legală”, a declarat Ilie Van, preşedintele Uniunii Naţionale a Crescătorilor de Păsări din România (UNCPR), pentru ziarulring.ro.