5 lucruri cruciale pe care să trebuie să le ai în vedere când alegi un card de cumpărături

shopping card de cumpărături
Foto: ClearFrost (Flickr)

Cardul de cumpărături poate fi un instrument extrem de util în viețile noastre, în special atunci când trebuie să facem niște plăți urgente, dar nu dispunem de banii necesari. Însă dacă nu este folosit corespunzător, cardul de cumpărături se poate transforma într-o sursă de neplăceri.

Esențial este ca atunci când alegem un card de cumpărături să ne gândim bine înainte ce vrem să facem cu el astfel încât să îl alegem pe cel mai potrivit pentru nevoile noastre. Iar apoi trebuie să respectăm „regulile” de utilizare.

Iată 5 sfaturi oferite de specialiștii site-ului creditcards.com pe care trebuie să le avem în vedere înainte de a alege un card de cumpărături:

1. Înainte de a alege un card de credit trebuie să știi cum vrei să îl folosești. Ești genul de persoană care va plăti tot, în fiecare lună, fără excepție, sau anticipezi că vei avea de la o lună la alta o sumă de bani rămasă neacoperită? Îl vei folosi ca să plătești toate cumpărăturile sau doar pentru urgențe?

A. Dacă vei plăti factura în totalitate, în fiecare lună, atunci rata dobânzii nu te interesează foarte tare. Alege un card fără taxă anuală și care are o perioadă de grație mai lungă.

B. Dacă vei avea o sumă neacoperită de la lună la alta, atunci ai nevoie de cea mai mică rată a dobânzii posibilă. AICI găsești carduri de cumpărături care îți oferă până la 12 rate fără dobândă și fără comisioane în aproximativ 8.500 de magazine.

C. Dacă vei folosi cardul de cumpărături pentru toate lucrurile pe care le vei plăti, caută un card care îți oferă o sumă maximă generoasă, precum și un program solid de recompense. Recompensele pot fi puncte care se transformă în bani, dar și în alte beneficii.

De exemplu, acest card realizat în parteneriat cu 3 mari companii aeriene îți oferă mile pe care le poți folosi pentru a zbura spre destinația preferată. În plus, poți câștiga două bilete de avion dus-întors pentru Amsterdam, Bruxelles sau Paris.

D. Dacă vei folosi cardul de cumpărături doar pentru urgențe, alege un card cu taxe anuale și cu o rată a dobânzii scăzute, recomandă specialiștii creditcards.com.

2. Rata dobânzii. Aceasta poate să fie o rată fixă sau una variabilă, care se schimbă în funcție de alt indicator financiar. Cu un card de cumpărături cu o rată a dobânzii fixă vei ști de la lună la lună cât va fi aceasta, în vreme ce rata variabilă fluctuează. Totuși, chiar și o rată a dobânzii fixă se poate schimba în anumite condiții: dacă achiți suma datorată târziu, de exemplu, sau dacă depășești suma maximă admisă pentru cumpărături.

3. Limita cardului de cumpărături. Aceasta este suma maximă pe care banca este dispusă să ți-o împrumute. Exemplu: 5.000 de euro, pe o perioadă maximă de creditare de 5 ani.

4. Taxe și penalizări. Printre cele mai comune se numără taxele pentru tranzacții de bani, pentru plăți făcute cu telefonul, penalizări dacă ți-ai plătit facturile cu întârziere sau dacă ai depășit suma maximă de pe card.

Caută, așadar, carduri cu taxe rezonabile. În ceea ce privește transferurile, caută carduri care nu au taxe pe tranzacții. Și nu plăti în plus pentru programele-recompensă. Există numeroase instituții financiare care nu te taxează în plus pentru ele.

5. Recompensele sunt un beneficiu foarte interesant al cardurilor de cumpărături. Caută un program care oferă flexibilitate – bani sau călătorii, și recompense pe care chiar le vei folosi. Verifică până când sunt valabile aceste recompense (care e data la care expiră, dacă e cazul) și dacă există o limită a numărului de puncte pe care îl poți câștiga.