Capitalele culturale europene în 2012. Cine sunt și ce frumuseți ascund Guimaraes și Maribor

Piata_Oliveira_Guimaraes
Piața Oliveira din Guimaraes / Foto: Feliciano Guimarães Wikimedia Commons

Orașele Guimaraes din Portugalia și Maribor din Slovenia, capitale culturale europene în 2012, se pregătesc de festivitățile care vor anunța debutul anului cultural 2012. În Guimaraes, sărbătoarea începe pe 21 ianuarie cu un show multimedia în aer liber și cu spectacole de teatru. În Maribor, lansarea oficială va avea loc în weekend-ul 13-15 ianuarie printr-o serie de activități ce vor cuprinde muzică, teatru și spectacole de dans.

Cele două orașe vor purta acest titlu timp de un an de zile, ceea ce le va asigura o mare atenție din partea mass-media și a operatorilor din industria turismului.

Traian Bădulescu, consultant în turism, a declarat pentru GreatNews că majoritatea turiștilor care vor vizita Guimaraes în acest an vor veni din țări din Europa Occidentală: Spania, Franța, Italia, Marea Britanie sau Germania. Acestora li se vor adăuga portughezii din alte regiuni care au acum ocazia de a revedea sau chiar de a descoperi orașul dacă nu l-au vizitat niciodată.

Când vine vorba de turiștii români, consultantul apreciază că aceștia nu vor fi foarte interesați de capitalele culturale din acest an. „Românii sunt obișnuiți cu orașele mari, importante. Nu va merge mai nimeni în special pentru Guimaraes. Dar cei care vor face circuite în Portugalia, sejururi, city break-uri în Lisabona vor avea ca opțiune să viziteze orașul”, consideră el.

Portugalia, „o destinație pentru connaisseuri”

Localitatea mai poate fi vizitată și de iubitorii de vinuri care merg în Porto, completează Bădulescu. Distanța dintre cele două orașe este de numai 54 de kilometri.

Anual, în jur de 10.000 de români vizitează Portugalia, spune consultantul: „Toată Portugalia este o combinație frumoasă de natură, vestigii istorice, conace, case aristocratice frumoase și relaxare. E o destinație pentru connaisseuri”.

Bădulescu a mai explicat că statutul de capitală europeană le oferă orașelor o mare deschidere care duce la dezvoltare locală și investiții pe plan economic. El dă exemplul Sibiului care a atras fonduri europene pentru restaurarea unor clădiri, dar și investitori străini. „Faptul că a fost capitală europeană culturală a ridicat foarte mult Sibiul. S-au deschis hoteluri noi în Sibiu: Ibis, Ramada. Sibiu are și un Hilton. Cine s-ar fi gândit acum zece ani?”, spune el.

În plus, după ce a fost capitală culturală europeană, s-a format un flux de turiști străini care vin pentru a vizita Sibiul: „Nu mulți, dar există city break-uri pe Sibiu”.

Guimaraes, capitală culturală europeană în 2012

Timp de un an, Guimaraes va aduna artiști și creații din toate domeniile: muzică, cinematografie, fotografie, arte plastice, arhitectură, literatură, teatru, dans și artă stradală. Organizatorii speră ca producțiile artistice ale autohtonilor să stea alături de cele aduse de artiști veniți din toată Europa.

Bugetul pentru evenimentele prilejuite de anul 2012 este de 111 milioane de euro, bani proveniți din fonduri locale și europene. Din această sumă, 70 de milioane vor fi dedicate investițiilor în infrastructură, 25 de milioane programelor culturale și 8 milioane promovării.

Locuitorii din Guimaraes pot să se implice în cadrul evenimentelor ca voluntari, iar dacă au o idee bună sunt invitați să o transmită organizatorilor care o pot pune în aplicare.

Castelul_din_Guimaraes
Castelul din Guimaraes / Foto: Filipe Fortes Wikimedia Commons

Biserica_din_Guimaraes
Biserică din Guimaraes / Foto: Cristiana Ferreira de Carvalho

Guimaraes, orașul tânăr al unui continent bătrân

Situat în nordul-vestul Peninsulei Iberice, orașul are o populație actuală de 52.000 de locuitori. În prezent, are una dintre cele mai tinere populații din Europa – aproape 50% din locuitorii săi au sub 30 de ani. Impresionant dacă ne gândim la populația tot mai îmbătrânită a Europei.

Originile sale coboară până în secolul al X-lea, epocă în care purta numele de Vimaranes. Însă localitatea este foarte îndrăgită de portughezi deoarece a jucat un rol crucial în formarea Portugaliei. Tocmai din acest motiv orașul este adesea numit „locul de naștere al poprului portughez” sau „orașul-leagăn” („Cidade Berco” în portugheză). Mai mult, într-unul din turnurile din vechiul zid de apărare al orașului este scris „Aici s-a născut Portugalia”.

În Evul Mediu, în apropierea orașului s-a desfășurat bătălia de la Sao Mamede (1128), eveniment ce a stat la baza fondării regatului Portugaliei. În timpul luptei, forțele portugheze conduse de Afonso Henriques (viitorul rege Afonso I al Portugaliei) au învins forțele Regatului Leonului, de care depindeau teritoriile portugheze. Noul regat a fost recunoscut de vecinii săi la scurt timp după aceea.

Orașul s-a îmbogățit cu biserici, mănăstiri și palate de-a lungul epocilor. În secolul XIX zidurile care împrejmuiau Guimaraes au fost distruse pentru a reorganiza orașul. S-au construit multe străzi și bulevarde, iar procesul de urbanizare controlată a permis conservarea minunatului centru istoric.

Palatul_ducilor_Guimaraes
Palatul Ducilor / Foto: Institute for Managing the Architectural and Archaeological Heritage (Portugal)

„Divina slănină” din Guimaraes

Din 2001, centrul istoric al localității a fost înscris pe Lista Patrimoniului UNESCO. O zi perfectă pentru un turist în Guimaraes ar putea începe cu o plimbare pe deal până la castel, ar continua cu o vizită la Palatul Ducilor și s-ar încheia în tihnă la una din terasele din Piața Oliveira.

În 2008, localitatea a fost plasată pe locul doi într-un top al celor mai bune orașe în care să trăiești (din Portugalia). Este și al doilea cel mai puțin poluat oraș din țară.

Dincolo de muzee, monumente, asociații culturale, galerii de artă și festivaluri populare, Guimaraes este faimos pentru dulciurile și plăcintele realizate după rețete tradiționale. Cele mai căutate sunt prăjiturile de Guimaraes („tortas de Guimaraes”) și plăcintele cu carne (un fel de pâine ce are formă de pizza, servită cu carne de porc sau de pește). O altă specialitate cu carne poartă numele „Toucinho do céu”, adică „slănină din cer”.

Festivaluri din Guimaraes:

1. Festivalul în cinstea Sfântului Gualter are loc în ultimul weekend din luna august. „Bătălia florilor” face parte din eveniment, care se încheie cu un marș.

2. „Nicolinas”, o serie de festivități ale studenților din Guimaraes, celebrate în onoarea Sfântului Nicolae. Sărbătoarea începe pe 29 noiembrie și de termină pe 7 decembrie. Participanții organizează parade și străbat străzile cântând.

3. Festivalul dedicat Sfintei Lucia are loc în fiecare an pe 13 decembrie, în apropierea capelei Sfânta Lucia. Cu această ocazie se vând prăjituri tradiționale făcute din secară și zahăr.

Targul_Joanina_Guimaraes
Plăcintele cu carne făcute în cadrul unui festival / Foto: Manuel Anastácio Wikimedia Commons

Cazare în Guimaraes

Pentru tineri, o opțiune sunt hostelurile. Un loc într-un dormitor comun la Guimaraes Youth Hostel costă 11 euro pe noapte. Pentru cei care vor să locuiască pe perioada vacanței într-un loc elegant, una dintre cele mai bune variante este hotelul Pousada Santa Marinha, amenajat într-o splendidă mănăstire augustină din secolul al XII-lea. Nu vă speriați de cuvântul „mănăstire”: nimic nu este auster aici. Camerele au toate aer condiționat, TV prin cablu, baie proprie, iar oaspeții se pot relaxa la piscină sau la o plimbare prin grădinile din curte. Hotelul se află la câțiva pași de centrul orașului. Un loc într-o cameră dublă costă 47 de euro pe noapte.

Link-uri utile:

http://www.guimaraes2012.pt/

http://www.guimaraesturismo.com/

Maribor, capitală culturală europeană în 2012

Cu 157.000 de locuitori, Maribor este al doilea oraș ca mărime din Slovenia. Numele este menționat pentru prima dată în perioada medievală, mai exact în anul 1204, când în documente se precizează că acolo se afla un târg. După câțiva ani localitatea a primit privilegii și a devenit un oraș prosper aflat în componența Imperiului Romano-German, iar apoi a Imperiului Habsburgic. În 1918, odată cu obținerea independenței de către Slovenia, orașul a ieșit de sub controlul Austro-Ungariei.

Maribor este cunoscut și pentru comunitatea evreiască de aici, foarte prosperă în Evul Mediu. În aprilie 1941, Germania a invadat Iugoslavia, iar evreii din Maribor au fost deportați în lagăre de concentrare. Sinagoga din Maribor este una dintre cele mai vechi sinagogi conservate din Europa. Doar două s-au păstrat în Slovenia.

Printre cele mai populare atracții turistice din orașul de pe râul Drava se numără Catedrala „Sfântul Ioan” din Maribor construită în stil gotic în secolul al XII-lea, Primăria din Maribor, Castelul Maribor și ruinele fortificațiilor medievale ce înconjurau orașul: Turnul Judecății, Turnul de Apă, Turnul evreiesc.

Numit „oraș alpin” în 2000, Maribor este la o aruncătură de băț de lanțul muntos Pohorje unde iarna sunt amenajate pârtii de ski. Vara, pădurile și dealurile line acoperite de viță de vie sunt numai bune de luat la pas.

Castelul_Maribor
Castelul Maribor / Foto: Marion Schneider & Christoph Aistleitner

Primaria_Maribor
Primăria din Maribor / Foto: MrPanyGoff

Turnul_de_apa
Turn din vechea fortificație a orașului / Foto: Dr. Blofeld Wikimedia Commons

Ce e gustos în Maribor

Aici se află și cel mai vechi soi de viță de vie din lume (440 de ani), intrat în Cartea Recordurilor. Specialitățile culinare locale includ supa de ciuperci cu păsat de hrișcă, preparate din măruntaie, supele acre, cârnați cu varză murată, brânzeturi și prăjitura cu brânză numită „gibanica”.

Cel mai cunoscut festival din Maribor este „Lent Festival”. Se desfășoară timp de două săptămâni în fiecare iunie și participă în jur de 600.000 de oameni. Festivalul include spectacole de teatru, operă, balet, dans, concerte de jazz, muzică clasică sau modernă, precum și acrobații, mimă și iluzionism. Maribor mai găzduiește un festival de muzică clasică și festivalul de teatru Borstnikovo.

Cazare în Maribor

La Hostel Pekarna, un loc într-un dormitor comun cu patru paturi costă 17 euro pe noapte. Într-un hotel de trei stele precum Hotel Piramida Annex, un loc în camera dublă costă 44 de euro pe noapte.

Link-uri utile:

http://www.maribor2012.info

http://www.maribor.si

Catedrala_Maribor
Catedrală din Maribor / Foto: Andrejj Wikimedia Commons

Catedrala_Maribor_Sfantul_Ioan_vitraliu
Vitraliu din Catedrala „Sfântul Ioan” / Foto: Janezdrilc

Catedrala_Maribor_Sfantul_Ioan_interior
Interior din Catedrala „Sfântul Ioan” / Foto: Janezdrilc

Capitalele culturale ale Europei:

1985  Atena (Grecia)
1986  Florența (Italia)
1987  Amsterdam (Olanda)
1988  Berlin (Germania)
1989  Paris (Franța)
1990  Glasgow (Marea Britanie)
1991  Dublin (Irlanda)
1992  Madrid (Spania)
1993  Anvers (Belgia)
1994  Lisabona (Portugalia)
1995  Luxemburg (Luxemburg)
1996  Copenhaga (Danemarca)
1997  Salonic (Grecia)
1998  Stockholm (Suedia)
1999  Weimar (Germania)
2000 Avignon (Franța), Bergen (Norvegia), Bologna (Italia), Bruxelles (Belgia), Helsinki (Finlanda), Cracovia (Polonia), Praga (Cehia), Reykyavik (Islanda), Santiago de Compostela (Spania)
2001  Porto (Portugalia), Rotterdam (Olanda)
2002  Bruges (Belgia), Salamanca (Spania)
2003  Graz (Austria)
2004  Genova (Italia), Lille (Franța)
2005  Cork (Irlanda)
2006  Patras (Grecia)
2007 Sibiu (România), Luxemburg (Luxemburg) și Marea Regiune (Belgia, Germania, Franța, Luxemburg)
2008  Liverpool (Marea Britanie) și Stavanger (Norvegia)
2009  Vilnius (Lituania) și Linz (Austria)
2010  Essen (Germania), Pecs (Ungaria) și Istanbul (Turcia)
2011  Turku (Finlanda) și Tallin (Estonia)

Capitalele culturale ale Europei din anii viitori:

2013  Marsilia (Franța) și Kosice (Slovacia)
2014  Umea (Suedia) și Riga (Letonia)
2015  Mons (Belgia) și Plzen (Cehia)
2016  Donostia-San Sebastián (Spania) și Wrocław (Polonia)

Programul „Capitală culturală europeană” a fost inițiat de Consiliul de Miniștri ai Culturii din Uniunea Europeană în 1985.