Cad capete în PSD. Trei lideri, dați afară din partid

marian vanghelie
Marian Vanghelie. Foto: Wikimedia Commons

Mircea Geoană, Marian Vanghelie și Dan Șova au fost dați afară din PSD în această seară. Decizia a fost luată de liderii partidului reuniți în cadrul Comitetului Executiv Naţional al PSD, relatează mediafax.ro.

În total, 80 dintre membrii PSD prezenți au votat în favoarea excluderii celor trei. Potrivit digi24.ro, liderilor excluși li s-a reproșat că au făcut tot felul de jocuri pentru prelaurea puterii: după cum reieșea din stenogramele apărute în presă, Dan Șova negocia cu Viorel Hrebenciuc, aflat acum în arest, o posibilă preluare a puterii în PSD după ce Victor Ponta ar fi ajuns președintele României. Și lui Mircea Geoană i s-a reproșat că își dorea să preia conducerea PSD, iar acțiunile sale ar fi fost susținute de Marian Vanghelie.

Robert Negoiță, care a declarat anterior că PSD ar trebui să iasă de la guvernare deoarece partidul a pierdut alegerile, a fost iertat pentru afirmațiile făcute și nu a fost exclus.

„Mi-e greață, a fost mai rău decât pe vremea comuniștilor”, a declarat Marian Vanghelie după ce a fost dat afară din PSD.

„Accept sancțiunea care mi-a fost aplicată. Argumentele sunt că am încălcat un principiu de bază, acela al unității partidului. Îmi asum greșeala făcută, e o decizie corectă a partidului. Nu mă alătur altui partid, îmi iau un timp de reflexie, mă gândesc”, a spus Dan Șova.

Fostul membru PSD a spus că excluderea sa nu a avut nicio legătură cu discuțiile pe care le-a purtat cu Viorel Hrebenciuc și că din stenogramele apărute în presă nu reieșea faptul că își dorea șefia partidului: „S-a luat o decizie pe care o respect”.

Victor Ponta cere o „schimbare radicală” a PSD

Liderii PSD, dar şi şefii de la filiale din teritoriu s-au întâlnit astăzi la prânz pentru a discuta rezultatul alegerilor prezidenţiale. Întâlnirea a avut loc în contextul în care mai mulţi membri ai partidului au cerut ca cei vinovaţi de pierderea alegerilor să fie sancţionaţi.

Președintele partidului, Victor Ponta, a admis că nu cei trei lideri erau vinovați că el a pierdut alegerile prezidențiale. Însă premierul României a vorbit despre o schimbare radicală a PSD: „Acea reformă radicală de care PSD-ul are nevoie nu se va limita la schimbarea a 2-3 oameni cu alți 2-3. Cred că trebuie o schimbare de atitudine și de recâștigare a credibilității, care se va face în timp”.

El a subliniat că dorește ca PSD să scape de imaginea de partid comunist și corupt, de partid al baronilor care își apără membrii certați cu legea.

Ponta a mai afirmat că în primăvara anului viitor va fi organizat Congresul PSD. Premierul a declarat că în „formula nouă a USL”, lansată în 14 noiembrie, se doreşte prezentarea în Parlament a unei variante retructurate de Guvern şi a bugetului pe 2015, menţionând că a luat act de decizia UDMR de a ieşi din coaliţia de guvernare.