Când se deschid Trasfăgărășanul și Transalpina

    FOTO: Andrei Stroe/Wikimedia Commons
    FOTO: Andrei Stroe/Wikimedia Commons

    Autoritățile locale au anunțat când vor fi deschise două dintre cele mai frumoase trasee care pot fi făcute cu mașina în România.

    Drumarii au spus că Transalpina, închisă pe 23 octombrie din cauza zăpezii, va fi deschisă la jumătatea lunii iunie. Deocamdată, pe unele porțiuni, stratul de zăpadă ajunge chiar și la zece metri. După Paște se va face și prima inspecție a zonei.

    „Ne este imposibil să intervenim acum. Am putea să provocăm avalanșe dacă intrăm acum cu autoșenilata. Vom încerca să inspectăm drumul după sărbătorile pascale. Să sperăm că nu va mai ninge mult, deși prognoza anunţă că vor mai fi ninsori în următoarea perioadă. Stratul de zăpadă este mare. Sunt zone unde nămeţii sunt chiar și de zece metri”, a declarat directorul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova, Bogdan Bratu, citat de Pandurul.ro.

    Anul trecut, Transalpina a fost deschisă spre sfârșitul lunii mai. „Dacă anul trecut a fost mai puţină zăpadă, acum vorbim de alte date. Această iarnă târzie a adus mai multă zăpadă la munte. Vom inspecta zona noastră când se va putea, apoi vom discuta și cu ceilalţi prefecţi ai judeţelor traversate de Transalpina pentru a dispune următoarele măsuri. Transalpina rămâne acum închisă pentru că zăpada este foarte mare”, a explicat prefectul judeţului Gorj, Ciprian Florescu.

    Și Transfăgărășanul va fi închis până pe 30 iunie. Este vorba despre porțiunea cuprinsă între kilometrul 104 (Piscu Negru – jud. Argeş) şi kilometrul 130,8 (Bâlea Cascadă – jud. Sibiu).

    Şoşeaua Transfăgărășan se află pe Drumul Naţional 7C (152 km) şi leagă Transilvania de Muntenia, traversând cel mai înalt lanţ muntos din România, Munţii Făgăraş, pe o distanţă de aproximativ 92 km prin judeţele Argeş şi Sibiu. Şoşeaua ajunge la altitudinea maximă de 2042 metri la Bâlea Lac.

    Drumul este închis pe o porţiune de 27 kilometri timp de 8 luni din an, iarna şi primăvara, din cauza pericolului de avalanşe, căderi de stânci, alunecări de teren.

    FOTO: Andrei Stroe/Wikimedia Commons

    Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.