Când fierul nu mai face față. Cum alegi o stație de călcat

Dacă călcatul îți consumă ore în șir, atunci e momentul să faci o investiție într-o stație de călcat. Aparatul costă mai mult, dar presiunea aburului este mult mai puternică, iar rezervorul de apă mult mai încăpător (până la 1,5 l).

Prin urmare, o stație te ajută sa calci mai ușor diferite tipuri de țesătură și te scutește de desele ”plinuri” ale rezervorului de apă.

Primul sfat atunci când alegi o stație de călcat este să optezi pentru una cu jet de abur mai mare de 250 g. Exista variante cu jet de abur mai mic (undeva la 100g – 200 g), însă nu sunt la fel de eficiente și, foarte important, nu pot fi utilizate pe toate tipurile de țesături.

Trebuie subliniat aici că nu trebuie confundat jetul de abur cu debitul aburului. Sunt două lucruri total diferite. Debitul de abur reprezintă cantitatea de abur pe care o eliberează stația în mod continuu (g/min) și în general este același debit la toate stațiile de călcat, o valoare pe care o găsim undeva în jurul a 120 g/min.

Pentru un jet de abur cât mai puternic, te sfătuim să alegi o stație ce dezvoltă o presiunea mai mare de 5 bari.

Alege o stație pe care să o folosești confortabil

Stațiile de călcat moderne vin cu o serie de funcții menite să te ajute să le folosești confortabil. Astfel, unele stații impresionează la capitolul capacitatea rezervorului (peste 1.5 l este rezonabil). Altele, propun un timp de încălzire a fierului cât mai mic (2 minute este un timp bun). Principiul de încălzire al apei din stație este asemănător celui de la fierbătoarele electrice pe care mai toți le avem prin locuință.

Merită amintite și unele accesorii din dotarea stațiilor de călcat de astăzi. Un exemplu este sistemul de blocare pentru transport, dar și sistemul de stocare cablu. Există și stații care dispun de alimentare fără fir.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.