Când ajunge pe Pământ naveta spațială scăpată de sub control de ruși

FOTO: SalopianJames/Wikipedia Commons
FOTO: SalopianJames/Wikipedia Commons

Naveta spațială Progress, fără echipaj uman, care se află în cădere liberă în spațiu de o săptămână, după ce rușii au pierdut controlul asupra sa, ar urma să se dezintegreze mâine, după ce va intra în atmosferă. Informația a fost anunțată de agenția spațială rusească Roskosmos și citată de AFP.

„Calculele specialiștilor Roskosmom arată că se va dezintegra pe 8 mai, între orele 1:23 și 21:55, ora Moscovei. Se va consuma integral în timp ce va traversa toate păturile atmosferei, iar pe Pământ vor ajunge doar mici fragmente”, au anunțat specialiștii ruși.

Naveta spațială Progress a decolat pe 28 aprilie și trebuia să ajungă cu provizii la Stația Spațială Internațională. Însă, după câteva ore, inginerii ruși au pierdut controlul ei.

În urma unei anchete s-a stabilit că acest accident s-a întâmplat în timp ce naveta spațială s-a separat de rachetă.

Accidentul a costat Rusia în jur de 500 de milioane de euro. De asemenea, pierderea Progress nu ar pune în pericol echipajul echipajul de pe Stația Internațională, care ar avea destule provizii pentru încă jumătate de an. Mai mult, o navă de aprovizionare americană ar urma să ajungă în spațiu în luna iunie.

În jur de trei nave spațiale Progress sunt trimise în spațiu anual cu provizii, iar la întoarcere se consumă în atmosferă deasupra Oceanului Pacific.

Recomandările editorilor GreatNews:

TOP. Cele mai bune țări în care să fii mamă
Tratament revoluționar pentru hepatita C, disponibil și în România
Un producător de vinuri vrea să cumpere marca Steaua

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.