De ce vor canadienii să legalizeze toate drogurile

Justin Trudeau, premierul canadian. Foto: Facebook / Justin Trudeau

Canada va deveni, peste doar câteva luni, prima țară din grupul celor mai dezvoltate 7 state din lume (G7), care va legaliza complet consumul de marijuana, însă nord-americanii nu vor să se oprească aici.

Partidul Liberal, condus de premierul Justin Trudeau, cere guvernului să mai facă un pas și să anuleze orice fel de pedeapsă dictată pentru posesia și consumul drogurilor ilicite.

Ideea va fi dezbătută în cadrul convenției partidului, care are loc în această săptămână, însă se bucură de un sprijin puternic în rândul liberalilor.

”Este una dintre chestiunile care ni s-au spus de când eram copii, că drogurile sunt rele și că este normal să arunci oameni la închisoare pentru că sunt consumatori”, a spus Nathaniel Erskine-Smith, un parlamentar liberal care susține această idee încă de la alegerea sa în funcție, în 2015.

”Însă, dacă analizezi probele, asculți oamenii care au studiat situația sau au trăit-o, îți dai seama imediat că nu este o abordare corectă”, a mai precizat acesta, citat de The Guardian.

Acțiunea canadienilor mai are un scop. Criza opioidelor din America de Nord continuă să coste SUA și Canada mii de vieții. Peste 4.000 de canadieni au murit anul trecut din cauza acestor substanțe, fiind mai mulți decât numărul canadienilor care și-au pierdut viața în accidente de mașină și crime la un loc.

Ideea legalizării tuturor drogurilor pare să fie foarte populară în Canada, unde Partidul Democrat s-a declarat deja în favoarea acesteia, iar orașul Vancouver a cerut oprirea imediată a pedepselor pentru posesia drogurilor ilicite.

Canada nu ar fi prima țară care face acest pas. Portugalia a eliminat toate pedepsele pentru posesie și consum de droguri încă din 2001, iar politica a dat roade, numărul dependenților de heroină și alte substanțe foarte toxice scăzând considerabil.

Mai mult, numărul deceselor provocate de supradoze a scăzut masiv, rata de infecție cu HIV și crimele care au legătură cu drogurile au înregistrat și ele un regres consistent.

Canadienii văd în legalizarea completă a marijuanei, care va intra în vigoare în doar câteva luni, și o sursă importantă de venituri. Cetățenii de la nordul paralelei 49 au cheltuit anul trecut o sumă estimată de 5,7 miliarde de dolari canadieni pe marijuana.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.