Camioane cu lemn blocate pe Transfăgărășan: „Salvați ultimele păduri virgine”

FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews
FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

30 de activiști de la Agent Green, oameni de știință și alpiniști profesioniști, au blocat astăzi, pe Transfăgărășan, camioanele încărcate cu arbori din munții Făgăraș.

Protestatarii vor să tragă, prin această acțiune pașnică spontană, un semnal de alarmă cu privire la distrugerea ultimelor păduri virgine din zona Vidraru, care pun în pericol inclusiv lacul de acumulare, un obiectiv strategic pentru sistemul energetic național, se precizează pe pagina de Facebook a ONG-ului Agent Green.

Protestatarii au ocupat arborii cu corturi speciale și au afișat bannere cu mesajul „Salvați ultimele păduri virgine”, în limbile română și engleză.

Și anul trecut, în luna octombrie, organizația Agent Green arăta că la poalele munților Făgăraș, într-o zonă de pădure virgină este exploatat lemnul, iar tăierile afectează turismul local și afacerile unor păstrăvării care s-au dezvoltat cu bani europeni.

„Garda Forestieră Braşov a amendat cu 5.000 lei firma de exploatare şi cu 3.000 de lei şeful de ocol. S-a făcut şi un denunţ penal către Parchetul de lângă Judecătoria Braşov pentru că s-a lucrat ilegal în păduri inventariate drept virgine.

Întrucât Garda Forestieră nu a sistat exploatările, Agent Green va continua demersurile legale pentru a salva ce a mai rămas din pădurile virgine. Am cerut printr-o nouă adresă către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor – România să intervină de urgenţă în acest caz”, transmiteau în luna noiembrie reprezentanții Agent Green.

Iată imaginile filmate în această dimineață:

Imaginile filmate de Agent Green în luna octombrie a anului trecut:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.