Cadoul primit de fiecare familie din Finlanda, la naşterea unui copil

FOTO: Muzeul Muncii din Finlanda
FOTO: Muzeul Muncii din Finlanda

Atunci când aduce pe lume un bebeluş, fiecare femeie din statul scandinav primeşte un pachet generos din partea guvernului. „Piese de rezistenţă” sunt o cutie de carton şi o saltea. Acestea pot servi drept primul pătuţ al noului născut.

Pachetul mai include un sac de dormit, haine subţiri şi groase, şampon pentru bebeluşi, săpun special, un termometru, aşternuturi şi scutece. 

Cutia de carton – de care copiii se pot lovi în voie, fără a se accidenta (spre deosebire de pătuţul de lemn ori cel de plastic, de exemplu) – a fost introdusă pentru a-i încuraja pe părinţi să doarmă separat de copiii lor. Până la această „găselniţă”, cele mai multe dintre mămicile finlandeze dormeau în acelaşi pat cu copilul, arată un articol BBC, preluat de finlanda.ro.

Măsura a fost introdusă în 1938, după ce finlandezii au constatat că au o rată a mortalităţii infantile destul de mare. Acum, în mare parte datorită sistemului sanitar bine pus la punct şi a educaţiei medicale a populaţiei, statul scandinav are una dintre cele mai scăzute rate.

Rata mortalităţii infantile în Finlada este de sub 2 la mie. La polul opus se află România, cu o rata a mortalităţii infantile de 9,8 la mie, cea mai ridicată din Uniunea Europeană, conform Eurostat.

Dacă ți-a plăcut acest articol, te poţi alătura comunităţii pozitive de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.