Bujorul de munte a înflorit. Imagini de basm din Munții Făgăraș

Bujorul de munte varful Gruisoru
Bujorul de munte pe Vârful Gruișoru. Sursa foto: Photophilya

Bujorul de munte este în floare în această perioadă, iar un fotograf s-a întors de la peste 2.000 de metri cu imagini care parcă ne invită să facem și noi o tură prin munți.

Radu Dascălu a răspuns invitației comunității din Corbi (Argeș) și a urcat pe un traseu extrem de frumos din Munții Făgăraș, la capătul căruia a descoperit o mulțime de tufe înflorite de bujori de munte.

Imaginile din acest articol au fost oferite spre publicare redacției greatnews.ro de către Radu Dascălu (Photophilya).

Traseul folosit de Radu a fost Corbi, Nucșoara, Râul Doamnei – Valea Cernatului, Curmătura Malița, Vârful Gruișoru, Curmătura Furfuescu. Este o parte a traseului ce leagă Nucșoara de Vârful Moldoveanu, prin Râul Doamnei și Curmătura Maliței.

Acest traseu (Nucșoara-Vârful Moldoveanu) este unul lung și dificil (46 de kilometri, circa 18 ore durata estimată, diferențe mari de nivel), însă traseul din Corbi spre Curmătura Furfuescu, prin Vârful Gruișoru, poate fi parcurs lejer în circa trei ore.

Bujorul de munte mai este cunoscut și sub numele de smârdar sau cocozar. Această plantă crește doar la altitudine (pozele din acest articol sunt realizate la peste 2.000 de metri înălțime) și este originară chiar din Balcani.

Carpații românești sunt bogați în peisaje cu această floare protejată de lege, dar nesăbuința sau mai degrabă lipsa de cunoștințe a unor turiști a dus la o situație nedorită: reducerea continuă a arealelor pe care găsim bujorii.

Bujorul de munte este o plantă perenă și își păstrează frunzele verzi tot timpul anului. Cel mai bun moment pentru a-i admira florile este perioada dintre 15 iunie și 15 iulie.

Bujorul de munte în Curmătura Furfuescu. Sursă: Photophilya
Bujorul de munte Vf Gruisoru 2181 m
Bujorul de munte pe Vârful Gruișoru (2181 metri). Sursă: Photophilya

Turiștii trebuie să știe în primul rând că bujorul de munte nu tolerează transplantări, astfel încât e practic imposibil ca planta să se prindă în grădini. Florile bujorului de munte nu sunt doar frumoase, ci și foarte parfumate (mirosul fiind cumva asemănător celui al vișinelor).

Bujorul de munte pe vârful Gruișoru
Bujorul de munte pe vârful Gruișoru. Sursă: Photophilya
cascada raul Doamnei
Râul Doamnei. Sursă: Photophilya

Interesant este și detaliul că bujorul de munte face parte dintr-o familie de plante (Ericaceae) diferită de cea a bujorului propriu-zis (Paeoniaceae), din grădinile noastre.

Curmatura Malita 2 1822 m
Curmătura Malița. Foto: Photophilya

Bujorul de munte poate fi admirat în multe zone din Carpații românești, însă cele mai întinse pajiști alpine acoperite de această plantă sunt în Munții Bucegi, Făgăraș, Rodnei și Șureanu.

curmatura malita si vedere din gruisoru spre furfuescu
Curmătura Malița (stânga) și vedere dinspre Gruișoru spre Furfuescu. Foto: Photophilya
Malita spre Gruisoru
Vedere dintre Malița spre Gruișoru. Foto: Photophilya
indicator Curmatura malita
Indicator în Curmătura Malița. Sursă: Photophilya

Recomandare:

Surpriză extraordinară pentru iubitorii de munte din România

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.