Bucureștiul este printre cele mai ieftine orașe din lume

Economia României va putea urca anul viitor în clasamentul european (Foto: Ștefan Jurcă / Flickr)
Economia României va putea urca anul viitor în clasamentul european (Foto: Ștefan Jurcă / Flickr)

 

Cea mai recentă ediție a studiului Worldwide Cost of Living, care este publicat de Economist Intelligence Unit, susține că Bucureștiul este al zecelea cel mai ieftin oraș din lume.

Capitala României împarte poziția în top cu Kiev și New Dehli. Studiul, care este publicat de două ori pe an, compară prețurile a peste 160 de produse și servicii, printre care alimentele, chiria, transportul și distracția, din peste 400 de orașe din lume.

În București, prețul mediu al unui kilogram de pâine este de 1,64 dolari, mai ieftin decât acum zece ani, când era 1,76 de dolari americani. O sticlă de vin este costă 4,75 de dolari, mai scumpă cu câteva zeci de cenți față de nivelul mediu din urmă cu un deceniu.

Cel mai mult s-au scumpit țigările, bucureștenii plătind 4,14 dolari americani, în medie, pentru un pachet, față de doar 1,61 de dolari în urmă cu zece ani. Prețul la combustibili a scăzut ușor în ultimii zece ani, la 1,26 dolari americani față de 1,38 în 2007.

Studiul arată că pe primul loc în topul celor mai ieftine orașe din lume sunt Almatî, din Kazahstan, Lagos, din Nigeria, și Bangalore (India).

De cealaltă parte a clasamentului găsim, pentru al patrulea an la rând, Singapore și Hong Kong. Acestea sunt cele mai scumpe orașe din lume, în timp ce în Europa, în acest top domină Elveția, cu Zurich – locul 3 – și Geneva – poziția a șaptea.

Paris este cel mai scump oraș din zona Euro, al optulea în topul general.

Asia devine tot mai costisitoare. Cinci orașe de pe acest continent se află în top 10 orașe scumpe din lume, Tokyo și Osaka fiind reprezentantele Japoniei în această ierarhie.

Americanii se pot făli doar cu New York în topul orașelor cu cel mai scump cost al vieții. Metropola de pe Coasta de Est a Statelor Unite este singurul oraș nord-american din clasamentul celor mai costisitoare locuri în care poți trăi.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.