BREAKING NEWS. SUA transmite un mesaj dur împotriva modificării legilor justiției

FOTO: Ronile/Pixabay.com
FOTO: Ronile/Pixabay.com

Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii a transmis un mesaj de îngrijorare cu privire la modificările legislației din Parlamentul României, care ar putea submina lupta anticorupție și ar putea afecta sistemul judiciar. Oficialii american cer respingerea propunerilor care slăbesc statul de drept.

„Statele Unite observă cu îngrijorare că Parlamentul României ia în considerare modificarea legislaţiei care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea slăbi independenţa sistemului judiciar din România”, se precizează în declarația de presă care are titlul „România – propuneri care afectează independenţa sistemului judiciar”. Declarația îi aparține purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Heather Nauert.

În declarație se mai precizează că „legislaţia, care a fost propusă iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele pe care România le-a făcut în ultimii ani pentru a construi instituţii judiciare puternice, protejate de interferenţa politică”.

În finalul declarației se cere Parlamentului României să respingă „propunerile care slăbesc statul de drept și pun în pericol lupta împotriva corupției”.

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm, a declarat că are „îngrijorări foarte serioase privind propunerile inițiale ale ministrului Justiției”.

„În ceea ce priveşte pachetul de legi ale Justiţiei pregătit iniţial de către ministrul Justiţiei şi prezentat ulterior Parlamentului, urmărim îndeaproape evoluţia şi aşteptăm să vedem ce modificări vor apărea în Parlament şi care va fi forma finală rezultată din comisie.

Aşa cum aţi menţionat, avem îngrijorări foarte serioase privind propunerile iniţiale ale ministrului Justiţiei.

Motivul îngrijorării noastre este acela că în ultimii 15 ani România a dus o luptă din ce în ce mai credibilă împotriva corupţiei de nivel înalt şi mediu. România a creat independenţă judiciară, a înfiinţat instituţii care se ocupă cu descoperirea infracţiunilor şi a corupţiei, mă refer aici în principal la DNA. În ce priveşte situaţia din regiune, Statele Unite cred că România este ţara cu cea mai credibilă luptă împotriva corupţiei.

Desigur, se mai pot face multe lucruri în ceea ce priveşte prevenţia şi educaţia, însă România are rezultate excepţionale în ce priveşte pedepsirea corupţilor”, a declarat ambasadorul SUA.

FOTO: Ronile/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.