Brânza de Năsal , un brand românesc produs în comunism, din nou în magazine

Brânza de Năsal, singura brânză cu mucegai autentic românească, un brand cu o istorie îndelungată, care a fost produsă și în comunism, intră din nou pe piață, de la sfârșitul acestei luni.

Și asta după ce au fost încheiate procedurile de reautorizare pentru reluarea producţiei pentru Brânza de Năsal.

Comparabilă cu brânzeturile franțuzești, Brânza de Năsal era un sortiment cunoscut în toată Europa, datorită metodei unice de obținere.

Brânza de Năsal este produsă în grota naturală  de la Țaga, din localitatea Năsal,  județul Cluj. Grota este singurul loc unde microclimatul este favorabil bacteriei Brevibacterium Linens ce ajută la maturare și îi conferă gustul și mirosul specifice. De-a lungul timpului, s-a încercat obținerea Brânzei de Năsal și în condiții de laborator, însă procesul nu a dat rezultate.

Brânza de Năsal, scoasă de pe piață în iunie 2013

Fabrica de la Țaga, unde există și grota unde se obține Brânza de Năsal, este deținută de compania Friesland România care a renunțat însă la producție și a închis unitatea în iunie 2013.

Redeschiderea fabricii a fost posibilă ca urmare a unui acord semnat la sfârșitul lunii august 2014, între Friesland România şi Fabrica de Brânzeturi Transilvania.

Inițiativa înființării Fabricii de Brânzeturi Transilvania aparține unor producători locali care s-au organizat în AgroTransilvania Cluster, o structură alcătuită din agenţi economici, entităţi de cercetare, instituţii şi catalizatori ai sectorului agroindustrial transilvănean.

Directorul AgroTransilvania Cluster, Felix Arion,  a precizat că acest proiect este parte al unei strategii mai ample de sprijinire a sectorului agroindustrial transilvănean.

“Exploatarea potenţialului unic al grotei şi valorificarea lanţului de valoare existent în cadrul AgroTransilvania Cluster au stat la baza acestei colaborări. Am iniţiat acest demers pentru a susţine valorificarea laptelui prin produse de calitate superioară destinate în special pieţei locale”, a declarat Felix Arion, prin intermediul unui comunicat de presă.

Laptele din care va fi preparată Brânza de Năsal va proveni doar de la fermierii locali.

 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.