Nou record pentru o sculptură de Constantin Brâncuși: 71 de milioane de dolari!

“La Jeune Fille Sophistiquée (Portrait de Nancy Cunard)”. Foto: Christie's

O sculptură din bronz realizată de Constantin Brâncuși în 1932, un portret stilizat al britanicei Nancy Cunard, a fost vândută cu 71 de milioane de dolari la o licitație organizată de casa Christie’s din New York.

Este un nou record pentru artistul român. Sculptura din bronz polizat „La Jeune Fille Sophistiquee (Portrait de Nancy Cunard)” are o înălţime de 78 de centimetri şi este montată pe un soclu din marmură.

Opera de artă a fost cumpărată de un colecţionar care a licitat prin telefon şi care a garantat un preţ de vânzare stabilit înainte de licitaţie, acceptând apoi să achite şi taxe şi comisioane în valoare de 190.000 de dolari, potrivit New York Times.

Lucrările lui Constantin Brâncuși sunt extrem de râvnite de colecționarii de artă din întreaga lume. Gorjeanul este considerat cel mai influent sculptor de la începutul secolului trecut.

Cum pe piață sunt foarte puține lucrări ale sculptorului român, prețul este exorbitant. În mai 2017, un bronz al artistului român, realizat în 1913 şi intitulat „La Muse Endormie”, a fost vândut de casa Christie’s cu 57,4 milioane de dolari.

În ceea ce privește sculptura vândută marți, aceasta a fost scoasă la licitație de copiii colecționarilor americani Elizabeth și Frederick Stafford, care o cumpăraseră în 1955, direct de la atelierul lui Brâncuși, din Paris, cu 5.000 de dolari.

Nancy Cunard, moștenitoarea imperiului de transporturi maritime, a fost o persoană extrem de activă în avangarda culturală pariziană, fiind implicată atât în modă, cât și în literatură și activism politic.

Ea nu a pozat pentru artistul român Constantin Brâncuși, deși îl cunoștea pe acesta.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.