Bolnavii psihic dintr-o comună vasluiană fac brânză olandeză

Așa arată caprele care sunt crescute la Găgești (Facebook)
Așa arată caprele care sunt crescute la Găgești (Facebook)

La o fermă de capre din localitatea vasluiană Găgești lucrează 12 persoane cu handicap psihic. Alături de ele sunt un pedagog de recuperare și doi îngrijitori, care coordonează munca la fabrica de brânză.

Inițiativa îi aparține olandezei Hannah Smit, o asistentă socială, care a pus bazele acestui proiect de integrare și valorizare a persoanelor cu handicap psihic în 2011, scrie Estnews.

Ferma, construită și dotată cu fonduri venite din sponsorizări din Olanda, nu are ca scop profitul, ci este un centru pentru persoanele cu dizabilități psihice, exploatând terapia cu animale și terapia prin mișcare.

Hannah Smit a rămas impresionată de copiii instituționalizați la Centrul pentru Copii cu Handicap din Giurcani, în 2001. A construit o casă pentru ei, unde trăiesc opt persoane cu handicap psihic. Acestea au învățat să gătească, să se gospodărească, iar acum, când au crescut, au posibilitatea să muncească.

”Deveneau adulți sub ochii mei și trebuia să muncească. Dar unde? Să-i aduc în oraș nu era o idee prea bună. Ei erau învățați la țară, obișnuiți cu acel mediu și normal era să rămână acolo. Trebuia să fac ceva pentru ei, așa că m-am întors în Olanda și am reușit să iau legătura cu un om de afaceri care mi-a dat o idee excelentă. Hoeve Ewyle este un producător olandez de brânză de capră care a dorit să ajute acești tineri punând la dispoziție cunoștințele lui în producerea brânzei de capră, dar și utilajele și echipamentele necesare producerii în condiții igienice a brânzei. Etichetele și ambalajul provin tot de la acest om minunat căruia Fundația îi datorează mult”, a povestit Hannah Smit.

Asistenta din Olanda speră ca inițiativa sa să fie preluată și în alte zone din România.

Caprele de la ferma din județul Vaslui sunt pe jumătate olandeze și sunt hrănite natural. Toți lucrătorii sunt echipați corespunzător, iar toate regulile de igienă și rețeta olandeză a brânzei de capră sunt respectate. Aici se produce brânza olandeză simplă de capră, dar și sortimente cu mărar sau cu nucă. Pentru a reduce cât mai mult costurile cu anumite cheltuieli, olandezii au început să crească și porci, cu zerul hrănitor rămas în urma procesului de producere a brânzei. Au amenajat și o fermă de legume care produce pentru beneficiarii proiectului.

”Vreau ca acest proiect să aibă viață lungă, de aceea cred că l-am lăsat pe mâini bune. E posibil ca într-o zi să mor. Cine se va ocupa de fermă, de acești oameni minunați care n-au nicio vină pentru handicapul lor? Acesta este motivul pentru care, în 2013, am predat proiectul la care am lucrat ani de zile, inclusiv casa din Giurcani, Asociației <<Bună ziua, copii din România!>>”, a adăugat olandeza.

Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Olandezii îndrăgostiți de România. S-au mutat la sat și au făcut o nuntă românească la stână

 

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.