Bogdan Olteanu, viceguvernatorul BNR, reținut de DNA. E acuzat că a luat o șpagă uriașă

bogdan olteanu reținut
Bogdan Olteanu, Liviu Mihaiu și Sorin Ovidiu Vîntu. Foto: cdep.ro / Wikimedia Commons / Captură YouTube

Bogdan Olteanu, actualul viceguvernator al Băncii Naționale a României, a fost reținut în această noapte de DNA, fiind acuzat că a cerut și a primit mită în valoare de un milion de euro de la un om de afaceri, a anunțat DNA într-un comunicat de presă.

Potrivit unor surse judiciare citate de mediafax.ro, omul de afaceri respectiv este Sorin Ovidiu Vîntu.

Procurorii îl acuză pe Olteanu că, în perioada iulie – noiembrie 2008, pe când era preşedinte al Camerei Deputaţilor, a solicitat și primit de la un om de afaceri suma de 1.000.000 de euro și sprijin electoral, constând în servicii de marketing și consultanță.

În schimb, Bogdan Olteanu trebuia să efectueze demersuri pe lângă membrii Guvernului României pentru determinarea numirii unei persoane pe postul de guvernator al Deltei Dunării.

„Banii au fost remiși de către omul de afaceri, printr-un intermediar, la sediul unui partid politic (PNL – n.r.).
Ulterior, ca urmare a diligențelor depuse de inculpatul Olteanu Bogdan, persoana respectivă a fost numită la data de 18 septembrie 2008 în funcția de guvernator al Deltei Dunării”, se mai arată în comunicatul de presă.

Persoana care a fost numită la data de 18 septembrie 2008 în funcția de guvernator al Deltei este Liviu Mihaiu, jurnalist și activist de mediu.

Bogdan Olteanu a fost reținut pentru 24 de ore, începând cu data de 29 iulie.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane. Astăzi, Bogdan Olteanu urmează să fie prezentat Înaltei Curți de Casație și Justiție cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Reacția lui Liviu Mihaiu

Într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare Facebook, Liviu Mihaiu, care a fost guvernator al Deltei Dunării timp de 5 luni în perioada 2008-2009, a explicat că nu știe nimic despre negocierile dintre Bogdan Olteanu și Sorin Ovidiu Vîntu privind numirea lui ca guvernator.

„NU am știut și nici participat la acea pretinsă tranzacţie pe spezele numirii mele ca guvernator. Probabil că am fost un foarte bun pretext pentru fostul mogul pentru a-l avea (și) pe șeful Camerei Deputaţilor la mână. Dacă e să intrăm in alt registru, sunt „onorat” că „transferul” meu a avut o asemenea cotă, dar sunt ingrozit că unul dintre cei mai buni/onești guvernatori ai DD (mă iertaţi 🙂 ), a ajuns in fruntea D.D. printr-un asemenea act de corupţie la un asemenea nivel”, a spus el.

„Nimeni dintre cei implicaţi in acest scandal „sud-american” NU m-a sunat vreodată să-mi ceară ceva! Pentru simplul motiv că astea au fost condiţiile pe care le-am pus guvernului Tăriceanu pentru a accepta postul. Justiţia să-și facă (toată) datoria!”, a mai arătat Mihaiu.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Eleva-mămică din Vaslui a intrat la facultate
Legea lui Ohm, „instaurată” la București. Poliția e pe străzi cu o mașină spectaculoasă
La ce a ajutat Ice Bucket Challenge? Gena maladiei ALS a fost descoperită

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.