BNR a majorat dobânda cheie. Ce înseamnă acest lucru?

Banca Națională a României. Foto: bnr.ro
Banca Națională a României. Foto: bnr.ro

Banca Națională a României a majorat, pentru a doua lună consecutiv, dobânda de politică monetară. Astfel, rata acesteia a crescut la nivelul de 2,25 la sută pe an, de la 2,00 la sută pe an, începând cu data de 8 februarie 2018.

Pe lângă această măsură, BNR a decis și majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,25 la sută pe an de la 1,00 la sută pe an, iar rata dobânzii aferente facilității de creditare la 3,25 la sută pe an de la 3,00 la sută pe an începând cu data de 8 februarie 2018, scrie Digi 24.

Creșterea dobânzii cheie se aplică, de obicei, atunci când BNR dorește să țină inflația sub control, însă efectele sunt destul de importante pentru cei care vor să se îndatoreze în acest an.

Măsura va afecta atât creditele pentru populaţie, cât şi pentru firme, pentru că, de obicei, urcă dobânzile creditelor în moneda naţională.

Rata anuală a inflației a fost de 3,3% la finalul anului 2017, peste estimările BNR și foarte aproape de limita superioară a țintei de 2,5% plus/minus un punct procentual. În acest an, economiștii de la BNR vor să țină inflația într-o marjă similară.

Specialiștii în domeniu susțin că nu va fi ultima creștere a dobânzii de politică monetară pe care BNR o va face în această perioadă, economiștii estimând că ea va urca până la 3%.

Cea mai mare valoare a acestui indicator a fost atinsă în septembrie 2008, în plină criză financiară globală, când a atins nivelul de 10,25%.